Νέα αιφνίδια αύξηση των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να καθυστερήσει την ολική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έκανε γνωστό ότι κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 33.630 νέα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίσθηκε στην Ινδία, επί συνόλου 75.953 κρουσμάτων. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι 79%.
«Τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτητα σε ολόκληρη την χώρα και η παραλλαγή Δέλτα είναι η κυρίαρχη», δήλωσε η επικεφαλής της Αρχής Τζένι Χάρις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν αυξάνονται με αντίστοιχους ρυθμούς, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί σήμερα το 91% των περιπτώσεων που αναλύονται, ενώ με την χρησιμοποίηση στοιχείων που περιλαμβάνουν γονοτυπικά δεδομένα που έχουν ταχύτερους χρόνους ανίχνευσης, το 99% των περιστατικών εκτιμάται ότι είναι Δέλτα.
Αντιμέτωπος με την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής, ο Τζόνσον προσπαθεί να επιταχύνει τα προγράμματα εμβολιασμού με στόχο να δοθεί ένα πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 σε κάθε ενήλικα μέχρι τις 19 Ιουλίου, το νέο χρονικό σημείο που ορίζει την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα, ο εμβολιασμός άνοιξε για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών στην Αγγλία. Η αρχή Δημόσιας Υγείας της χώρας επανέλαβε ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, προσφέροντας προστασία έναντι της νοσηλείας απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.
Μέχρι τις 14 Ιουνίου, συνολικά 806 άνθρωποι εισήχθησαν για νοσηλεία με την παραλλαγή Δέλτα, αύξηση κατά 423 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από τους νοσηλευόμενους, 527 ήταν ανεμβολίαστοι και 84 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.
Παραλλαγή Δέλτα: Απειλεί την επιτυχία της διαδικασίας ανοσοποίησης στη Γερμανία
Η παραλλαγή Δέλτα του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης στη Γερμανία, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι εμβολιασμοί.
Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει χορηγηθεί στο 50,1% του πληθυσμού στη Γερμανία, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 29,6%, δήλωσε.
«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, λόγω των νέων παραλλαγών», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία, όπως είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Το θέμα δεν είναι, σημείωσε, αν αυτή η παραλλαγή μπορεί να επικρατήσει της παραλλαγής Β.1.1.7, αλλά το πόσο γρήγορα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβεί αυτό. Μέχρι τώρα, στη Γερμανία η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων κορονοϊού, δεν έχει δηλαδή «μεγάλο ρόλο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αλλά αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να προσέρχονται για εμβολιασμό. «Ας μην διακινδυνεύσουμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας και την ελευθερία που κερδίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και συνέστησε οι κανόνες υγιεινής (αποστάσεις, προστατευτικές μάσκες, απολύμανση χεριών) να εξακολουθήσουν να ισχύουν «μέχρι να μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι το επιθυμούν, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά του, ο κ. Σπαν πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο κ. Βίλερ τάχθηκε ακόμη κατά της πλήρους κατάργησης της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας. Σε εξωτερικό χώρο, εξήγησε, μπορεί κανείς να μη φορά μάσκα εφόσον τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, αλλά στους εσωτερικούς χώρους η μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη, ιδίως στα μαζικά μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και εν μέρει και στα σχολεία, τόνισε.
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο καλύτερα θα προστατευόμαστε όλοι. Η προστασία των άλλων, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη, καθίσταται έτσι και αυτοπροστασία», επισήμανε καταληκτικά.