Το να ξεπεράσει κανείς ένα χωρισμό, το πένθος για ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή απλά το αίσθημα «βάρους» που αισθάνεται μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.
Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίσθημα της στεναχώριας διαρκεί έως και 240 φορές περισσότερο απ’ ό,τι τα υπόλοιπα συναισθήματα, όπως το αίσθημα της ντροπής, της έκπληξης, του θυμού και της βαρεμάρας.
Η στεναχώρια συνήθως πάει «πακέτο» με σημαντικά γεγονότα, που έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη ζωή ενός ατόμου, όπως ο θάνατος ή τα ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τι έχει συμβεί.
Οι ερευνητές Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen από το πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο, ζήτησαν από 233 φοιτητές να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πρόσφατα συναισθηματικά επεισόδια και να αναφέρουν πόσο χρόνο διήρκεσαν.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ως προς τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα.
Από μια ομάδα 27 συναισθημάτων, η στεναχώρια ήταν αυτή που διαρκούσε περισσότερο, ενώ η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η βαρεμάρα, ο θυμός ή η ανακούφιση «περνούσαν» πολύ πιο γρήγορα, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται 120 ώρες για να σταματήσει κανείς να νιώθει στεναχώρια, όμως μόλις 30 λεπτά για να ξεπεράσει το αίσθημα αηδίας και ντροπής.
Το μίσος «κρατά» 60 ώρες, ενώ η χαρά 35.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Motivation and Emotion.