Μπορεί να χρειάζονται μήνες σκληρής δουλειάς για να αποκτήσει κάποιος μια καλή φυσική κατάσταση, όμως αυτό μπορεί να εξασθενήσει γρήγορα αν σταματήσει τη γυμναστική. Πιθανόν να μη χρειαστεί πάντως να αρχίσει και πάλι από το μηδέν.
Το να αποκτήσει κανείς καλή φυσική κατάσταση σίγουρα δεν είναι εύκολο. Πόσο όμως διατηρείται αυτή μετά από τη σκληρή δουλειά που έχει ρίξει κάποιος, προσπαθώντας να γυμνάσει το σώμα του; Φαίνεται πως ακόμη και μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να γυμναστούμε, αν περάσουμε λίγο καιρό χωρίς προπόνηση μπορεί να χάσουμε την καλή φυσική κατάσταση πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τον χρόνο που χρειαστήκαμε για να την αποκτήσουμε.
Για να κατανοήσουμε πώς το σώμα μας γίνεται «αγύμναστο», πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς αποκτούμε τη φόρμα. Το κλειδί για να γυμναστούμε – είτε βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή κατάσταση είτε τη μυική δύναμη – είναι να υπερβούμε το «συνηθισμένο φορτίο». Αυτό σημαίνει να κάνουμε περισσότερα από όσα έχει συνηθίσει να κάνει το σώμα μας. Το σώμα θα προσαρμοστεί και θα γίνει περισσότερο ανεκτικό, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες, όπως το επίπεδο που ένα άτομο είναι γυμνασμένο, η ηλικία, πόσο σκληρή δουλειά ρίχνει, ακόμη και το περιβάλλον στο οποίο ασκείται – η ζέστη και η ρύπανση μπορεί να επηρεάσουν, για παράδειγμα.
Κάποιες έρευνες όμως δείχνουν ότι ακόμη και μόλις έξι συνεδρίες προπόνησης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2 max)- ένας σημαντικός αριθμός για τη συνολική φυσική κατάσταση – και να βελτιώσει το πόσο αποτελεσματικά μπορεί το σώμα μας να τροφοδοτήσει τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας τη ζάχαρη που είναι αποθηκευμένη στη διάρκεια της άσκησης, σύμφωνα με το BBC.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να αθλούμαστε
Όταν σταματούμε να προπονούμαστε, το πόσο γρήγορα χάνουμε την καλή φυσική κατάσταση που έχουμε αποκτήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο τύπος της άσκησης για την οποία μιλάμε.
Για παράδειγμα, ας δούμε την περίπτωση ενός μαραθωνοδρόμου, που βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης και μπορεί να τρέξει τον μαραθώνιο σε 2,5 ώρες. Το άτομο αυτό προπονείται πέντε με ξι ημέρες την εβδομάδα, τρέχοντας συνολικά 90 χιλιόμετρα. Έχει περάσει επίσης τα τελευταία 15 χρόνια, αναπτύσσοντας αυτό το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Ας πούμε ότι αυτό το άτομο σταματά τελείως να προπονείται. Επειδή το σώμα δεν πιέζεται για να μείνει σε φόρμα, ο δρομέας θα αρχίσει να χάνει τη φυσική του κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση – με βάσει τον δείκτη VO2 max – θα μειωθεί περίπου 10% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες που ένα άτομο σταματά να προπονείται. Αυτό συνεχίζεται με τον χρόνο, αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό και σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Όταν η άσκηση σχετίζεται με τη δύναμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μέσο άτομο, 12 εβδομάδες χωρίς προπόνηση προκαλούν σημαντική μείωση του βάρους που μπορεί να σηκώσει. Οι έρευνες ευτυχώς δείχνουν ότι διατηρεί κάποιος μέρος της δύναμης που έχει κερδίσει προτού σταματήσει να αθλείται.