Την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα μέσα μεταφοράς της Γαλλίας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Η Γαλλία οφείλει να έχει συστήματα ελέγχου που δεν πρέπει να είναι απλώς έλεγχοι στις αερομεταφορές, αλλά και έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα θαλάσσια. Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να «μην υπάρξει επηρεασμός από την καταστροφολογία ούτε όμως και αδράνεια» απέναντι στην επιδημία αυτή.
Η καταστροφολογία προκαλεί πανικό, κάτι που δεν ωφελεί, καθώς ο Έμπολα μπορεί να θεραπευτεί, στην Αφρική και παντού στον κόσμο, αλλά ούτε πρέπει να υπάρξει και αδράνεια», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι «μια επιδημία που εξελίσσεται με γεωμετρικό ρυθμό».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει «όχι μόνο να στηρίξει με χρηματοδότηση, όχι μόνο να συγκροτήσει ομάδες νοσηλευτών που θα μπορούν να επέμβουν αλλά και να παράσχει μέσα για την διακομιδή» ασθενών.
Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στη Γουινέα όπου αναμένεται να ανοίξει ένα τρίτο κέντρο θεραπείας, όπως και ένα ακόμη κέντρο ειδικά για «τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γουινέα».
Η επιδημία του Εμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 4.900 ανθρώπων στα περίπου 10.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και η νόσος «συνεχίζει να εξελίσσεται εκθετικά» στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ένα πρώτο κρούσμα Έμπολα καταγράφηκε χθες στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν γιατρό που επέστρεψε από τη Γουινέα όπου πολεμούσε τον ιό μέσω της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ένα πρώτο κρούσμα επίσης ταυτοποιήθηκε στο Μαλί, σε ασθενή που έφθασε από τη γειτονική Γουινέα.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο υγειονομικής επαγρύπνησης (InVS), σε σύνολο 480 «αναφορών» για Έμπολα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Ιούνιο, 17 περιπτώσεις είχαν χαρακτηριστεί «πιθανά κρούσματα» αλλά κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε θετικό στον ιό.
Την ίδια ώρα στο Τόκιο, μικρή ιαπωνική εταιρία αποφάσισε να προσφέρει 10.000 μάσκες υψηλής προστασίας στις τρεις πλέον πληγείσες από την επιδημία του Εμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής.
«Μας είχε ζητήσει η κυβέρνηση της Γουινέας να αγοράσει μάσκες. Ωστόσο η διαδικασία αγοράς διαρκεί μήνες, συνεπώς αποφασίσαμε να προσφέρουμε τις μάσκες αυτές (που κοστίζουν 59 ευρώ έκαστη) για το νοσηλευτικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με Εμπολα», δήλωσε ο Τσουγιόσι Νακαγκαβάρα, στέλεχος της εταιρίας Clever προσθέτοντας ότι η προσφορά θα ισχύσει επίσης για τη Λιβερία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.