Λένε ότι η «γεύση» της εξουσίας είναι «μεθυστική».
Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι μέσα από μια έρευνα έδειξαν ότι ακόμη και οι πιο ταπεινοί κι ευγενείς «χάνουν» τις αξίες τους, όταν τους δίνεται η ευκαιρία της εξουσίας.
Μια σειρά από πειράματα έδειξαν, ότι μόλις κάποιος γευτεί την εξουσία, δε μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να… ανταμειφθεί εις βάρος άλλων.
Αφού υποβλήθηκαν σε διάφορα ψυχολογικά τεστ για τη μέτρηση των ατομικών τους διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρίνειας, οι εθελοντές έπαιξαν το «παιχνίδι του δικτάτορα». Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, μπορούσαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο γύρω από τις χρηματικές απολαβές των οπαδών τους, αλλά και του… εαυτού τους.
Οι ηγέτες μπορούσαν να επιλέξουν αποφάσεις που ήταν είτε θετικές, είτε αντικοινωνικές (δηλαδή να ανταμείβουν με λιγότερα χρήματα τους οπαδούς και με περισσότερα τον εαυτό τους).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όσοι είχαν αξιολογηθεί ως λιγότερο ειλικρινείς στην αρχή επέδειξαν πιο διεφθαρμένη συμπεριφορά. Ωστόσο, με τον καιρό, ακόμη κι εκείνοι που αρχικά είχαν σημειώσει υψηλά σκορ στην κλίμακα της ειλικρίνειας, δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις διεφθαρμένες επιδράσεις του αισθήματος της εξουσίας.
«Ένα από τα πράγματα που με εξοργίζουν τόσο εμένα, όσο και τα παιδιά μου και την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι, γιατί οι ισχυροί ηγέτες αυτού του πλανήτη δεν προσφέρουν περισσότερα στο κοινό καλό» είπε ο καθηγητής John Antonakis από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
«Είναι λόγω της εξουσίας; Μήπως θα έπρεπε να ανησυχήσουμε για τη δύναμη αυτής περισσότερο; Τα διεφθαρμένα άτομα επιδεικνύουν ηθική φθορά μέσα από τη χρήση της εξουσίας, για να επωφεληθούν οι ίδιοι και, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς προκαλούν περισσότερο κακό παρά γενικότερο καλό. Οι ισχυροί είναι σε θέση να επιβάλλουν τις αποφάσεις και τις προτιμήσεις τους στους αδύνατους» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα. Η εξουσία διαφθείρει».