Η Αργεντινή παρέλαβε χθες Κυριακή φορτίο με 864.000 δόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό από την Ολλανδία, εντός των ορίων του συστήματος COVAX και της συμφωνίας που είχε συναφθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε η κυβέρνησή της.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένει να λάβει 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX. Παρέλαβε 218.000 τον Μάρτιο. Σχεδόν όλη η ποσότητα που διανέμεται μέσω του προγράμματος αυτού αποτελείται από το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Συνολικά, η Αργεντινή έχει λάβει 7,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν από διάφορες φαρμακευτικές βιομηχανίες, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί πάνω από 6,2 εκατομμύρια. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Η χώρα αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας
Το Σάββατο έγιναν διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες εναντίον των νέων περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ανεμίζοντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν πρωτίστως για το κλείσιμο για 15 ημέρες των σχολείων από σήμερα στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, επίκεντρο της πανδημίας.
Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, αφορούν ιδίως το Μπουένος Άιρες και την ομώνυμη επαρχία, όπου ζουν 15 από τα 45 εκατομμύρια των κατοίκων της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Στο Μπουένος Άιρες το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το Σάββατο το 74,3%, ενώ σε εθνικό επίπεδο ανερχόταν κατά μέσον όρο στο 64,8%.
Ως προχθές Σάββατο η Αργεντινή καταμετρούσε 59.164 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.677.747 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Σε 42 ημέρες, κάπου εκατό χώρες και περιοχές έλαβαν εμβόλια για τον νέο κορονοϊό μέσω COVAX ως την 8η Απριλίου. Ο μηχανισμός συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το προϊόν της AstraZeneca, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εκστρατείας για τη διανομή δωρεάν εμβολίων σε 92 χώρες με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, που ωστόσο έχει σημαδευτεί μέχρι εδώ από καθυστερήσεις στις παραδόσεις.