Εκατοντάδες άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης με ολική νάρκωση και αναφέρουν ότι ακούν τις συζητήσεις των γιατρών, νιώθουν πόνο και αντιλαμβάνονται τις πιέσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ακρόαση και εξέταση των σχετικών περιπτώσεων από το Βασιλικό Κολλέγιο Αναισθησιολόγων διαπιστώθηκε ότι οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Οι ασθενείς που ανέφεραν ότι είχαν τις αισθήσεις τους δήλωσαν ότι το πιο ενοχλητικό μέρος της κατάστασής τους ήταν η αδυναμία τους να κινήσουν τα μέλη τους.
Κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται 2,8 εκατομμύρια επεμβάσεις με ολική νάρκωση και στην σχετική ακρόαση διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς αναφέρουν ότι είχαν τις αισθήσεις τους σε μια στις 19.000 περιπτώσεις. Το ποσοστό ανήλθε σε 1 στις 8.000 περιπτώσεις όταν χρησιμοποιούνται μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Τα υψηλότερα ποσοστά αφυπνίσεων παρατηρήθηκαν στις επείγουσες καισαρικές με ποσοστό 1 στις 670, γεγονός που αποδίδεται στην επείγουσα φύση της επέμβασης, στο ότι γίνεται σε δύσκολες συνθήκες με λιγότερο προσωπικό, αλλά και στα φάρμακα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Jaideep Pandit υπήρχαν ορισμένες καθησυχαστικές πλευρές στην έρευνά τους. «Πιστεύαμε ότι όλοι οι ασθενείς θα είναι τρομερά ανήσυχοι, άλλωστε είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Παρόλα αυτά μόνο οι μισοί ανάφεραν ότι είχαν έντονη ανησυχία», δηλώνει.
Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή Pandit αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αφύπνισης διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Όσον αφορά τους ασθενείς που είπαν ότι ένιωσαν πολύ άσχημα, αυτό το συναίσθημα αφορούσε κυρίως την παράλυση που ένιωθαν και όχι τον πόνο – ίσως επειδή όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον πόνο, όχι όμως και με την παράλυση.
Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι εάν ο χειρουργός υποψιάζεται ότι ο ασθενής έχει ξυπνήσει και του μιλάει καθησυχαστικά, βεβαιώνοντάς τον ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αντιστραφεί η κατάσταση, τότε μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ψυχολογικού τραύματος.
Στη σχετική έκθεση έγιναν και συστάσεις όσον αφορά τη μείωση των περιπτώσεων αφυπνίσεων στη διάρκεια της νάρκωσης με την παρακολούθηση του ασθενούς, τη μείωση της δόσης των μυοχαλαρωτικών και τη μεταφορά του στο χειρουργικό τραπέζι το συντομότερο δυνατό μετά την επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων.
Πηγή: vita.gr