Να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε σήμερα Τετάρτη (7/4) το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με τον Guardian, αποφασίστηκε να δίνεται σε αυτές τις ηλικίες κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κορονοϊό αντί για αυτό της AstraZeneca, εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους και αν αυτοί είναι υγιείς και δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για Covid.
Η σύσταση της επιτροπής για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό (JCVI) ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τη στάση διάφορων χωρών στην Ευρώπη που περιορίζουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, λόγω της σύνδεσής του με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.
Ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JCVI), είπε πως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, είναι προτιμητέο στους ενήλικες κάτω των 30, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να προσφερθεί μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον είναι αυτή διαθέσιμη.
Επισήμανε, επίσης, πως για τους νεότερους ανθρώπους, όπου ο κίνδυνος νοσηλείας είναι πολύ μικρότερος, ο υπολογισμός κινδύνου/οφέλους του εμβολίου της AstraZeneca σημαίνει πως άλλα εμβόλια είναι προτιμητέα.
«Να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι έχουν κάνει την πρώτη»
«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε να προτιμηθεί ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.
Από την πλευρά της, η Τζουν Ρέιν, η διευθύντρια του ρυθμιστικού φορέα Φαρμάκων της Βρετανίας MHRA δήλωσε πως πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca χορηγήθηκαν έως τις 31 Μαρτίου, με 79 αναφορές περιστατικών της παρενέργειας και 19 θανάτους, όλα μετά τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια, όμως δυστυχώς αρκετά σοβαρή παρενέργεια… και δεν μπορείς να επιλέγεις αυτού του είδους τα πράγματα έως να έχεις στην κυριολεξία κάνει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου», σημείωσε ο αναπληρωτής αρχίατρος Τζόναθαν Βαν-Ταμ.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή θα έχει μονάχα έναν αμελητέο αντίκτυπο στον ρυθμό της εκστρατείας εμβολιασμών στη Βρετανία.
Οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Moderna ξεκίνησαν σήμερα, ενώ η Βρετανία χορηγεί επίσης και το εμβόλιο της Pfizer, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει πως η απόφαση για την AstraZeneca δεν θα επηρεάσει τον οδικό χάρτη της Αγγλίας για την έξοδο από το λοκντάουν.
«Όπως οι ρυθμιστικές αρχές είπαν, αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και έχει ήδη σώσει χιλιάδες ζωές και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, όταν της προσφέρεται», σημείωσε.
Η επικεφαλής της MHRA επισήμανε πως τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την επικαιροποίηση που έκανε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΜΑ σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως τις 31 Μαρτίου, υπήρχαν 79 αναφορές αυτών των σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια – μερικά αλλά όχι όλα στον εγκέφαλο – και 19 θάνατοι, μεταξύ περισσότερων από 20 εκατομμυρίων AstraZeneca.