Σύσταση να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές έκανε σήμερα Τετάρτη (31/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και προωθείται αυτήν την περίοδο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα ωστόσο με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα.
«Η σύστασή μας είναι να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων», εξήγησε η Τζάνετ Ντίας, η υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνο οι κλινικές δοκιμές.
Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών. Ένα μέρος αυτών των δοκιμών αφορούσε τη σύγκριση της ιβερμεκτίνης με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι «πολύ πιο περιορισμένος», είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.
«Όχι» στο σκεύασμα από τον ΕΜΑ και την FDA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές ενώ και η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) στον ιστότοπό της συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται το σκεύασμα αυτό λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.
Η σύσταση του ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σκεπτικισμό και αντιδράσεις από τους πολλούς υποστηρικτές του φαρμάκου αυτού το οποίο χρησιμοποιείται σε ζώα και ανθρώπους για την αντιμετώπιση της ψώρας και διαφόρων παρασίτων.
Την άνοιξη του 2020 δημοσιεύτηκε μια μελέτη Αυστραλών επιστημόνων οι οποίοι παρατήρησαν ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο, απέναντι στον SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19. Είναι ένα φτηνό φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική και παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την υδροξυχλωροκίνη, το σκεύασμα που προώθησαν πολλοί γιατροί και πολιτικοί μολονότι η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχτηκε.
Θεωρίες συνωμοσίας για την ιβερμεκτίνη και την υδροξυχλωροκίνη
Συχνά, τόσο για την ιβερμεκτίνη όσο και για την υδροξυχλωροκίνη διατυπώνονται θεωρίες που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογίες, όπως ότι οι αρχές αγνοούν σκοπίμως τα φάρμακα αυτά επειδή δεν είναι επικερδή για τις φαρμακοβιομηχανίες. Τις τελευταίες ημέρες, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης είναι σε εξέλιξη μια ευρεία εκστρατεία προώθησης του φαρμάκου (με το χάσταγκ #BeBraveWHO, δηλαδή «ΠΟΥ, δείξε γενναιότητα») με την οποία ζητείται από τον ΠΟΥ να εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την Covid-19.
Οι υποστηρικτές του φαρμάκου, όπως και εκείνοι που προωθούσαν την υδροξυχλωροκίνη, τονίζουν συχνά το γεγονός ότι η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, αν και για διαφορετικές παθήσεις, και επομένως δεν υπάρχει κανένας φόβος.
Ο Δρ Ρότσβεργκ είπε όμως ότι «οι δόσεις και η αγωγή που δίνεται για τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Covid δεν είναι οι ίδιες με εκείνες για άλλες παθήσεις και κατά συνέπεια, μολονότι πρόκειται για ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποδειχθεί επικίνδυνο» υπό αυτές τις συνθήκες.