Μόνοι μας στο σπίτι θα μπορούμε να κάνουμε το self-test κορονοϊού, το οποίο θα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία μια φορά την εβδομάδα, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στο MEGA έγινε η περιγραφή της διαδικασίας με κάθε λεπτομέρεια: «Μέσα στο κουτί υπάρχει μια μπατονέτα και ένα δοχείο με υγρό. Η διαδικασία είναι η εξής: παίρνουμε τη μπατονέτα, τη βάζουμε σε κάθε ρουθούνι 7 δευτερόλεπτα και το γυρνάμε όσο πιο πολύ μπορούμε.
Παίρνουμε τη μπατονέτα και τη βάζουμε κάτω στο υγρό έχει 1 εκατοστό υγρό μέσα. Πιέζουμε το δοχείο 10 με 15 φορές για να περάσει το επίχρυσμα στο υγρό, βγάζουμε την μπατονέτα, κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τρεις σταγόνες από το υγρό στην πλαστική κασέτα και σε 15 λεπτά θα γνωρίζει αν είναι θετικός ή όχι».
Ποιο είναι το πρόβλημα που προκύπτει για τους φαρμακοποιούς
Για το βασικό πρόβλημα που προκύπτει με το τι θα κάνει κανείς το τεστ κορονοϊού, όταν αυτό βγει θετικό, σε περίπτωση που αυτό γίνει μέσα στο φαρμακείο αναφέρεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Όπως λέει στο Mega, «φανταστείτε ότι φοράτε τη μάσκα, πάτε στο φαρμακείο, μπαίνετε μέσα και λέτε θέλω να μου κάνεις το τεστ γιατί είμαι ηλικιωμένος. Ο ασθενής θα βγάλει τη μάσκα του, θα τη βάλει κάτω και θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτή τη διαδικασία… Αποδεικνύεται μετά από 15 λεπτά ότι το τεστ είναι θετικό. Τι κάνουμε; Έχουμε ένα μπαστούνι, έχουμε ένα προϊόν το οποίο αν έχει μέσα τον ιό, αυτό τι το κάνουμε; το δίνουμε στον ασθενή και του λέμε πήγαινε και πέταξε στα σκουπίδια; το δίνουμε και του λέμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία; Τι θα κάνουμε;».
«Το θέμα είναι το εξής ότι έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε, ο κόσμος απέξω βλέπει ότι υπάρχει ένας θετικός στον ιό μέσα στο φαρμακείο που αναπνέει οι ασθενείς χωρίς μάσκα για να του πάρουν με όλη αυτή τη διαδικασία και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα», προσθέτει.
Ο ίδιος ζητά αποζημίωση της τάξης των 30-50 λεπτών, προκειμένου να κάνουν τα τεστ οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν θέλει να το κάνει μόνος του στο σπίτι. «Θέλουμε το νόμιμο κέρδος από τη χρησιμοποίηση του φαρμακοποιού επιστήμονα και από το φαρμακείο μας ως χώρο που ένα χρόνο η κυβέρνηση τον έχει τσάμπα» αναφέρει.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνει πως η διαδικασία θα είναι εύκολη αλλά άγνωστο παραμένει τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν δύναται να κάνει μόνος του το τεστ.
«Λέγεται ότι θα είναι εύκολο γιατί θα είναι self rapid test που σημαίνει ότι θα είναι ειδικά κατασκευασμένα. Άλλα δε θα μπορούν όλοι να το κάνουν μόνοι τους. Θα χρειάζονται βοήθεια».