Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα διατρέχουν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι αργότερα στη ζωή τους.
Ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κοιμούνται οκτώ ώρες μέχρι την ηλικία των 21 ετών, έχουν λιγότερες πιθανότητες να βάλουν παραπανίσια κιλά καθώς περνούν τα χρόνια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά οι έφηβοι να κοιμούνται από εννιά έως δέκα ώρες κάθε μέρα.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Κολούμπια και αυτό της Βόρειας Καρολίνας ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας από περισσότερους από 10.000 Αμερικανούς, ηλικίας 16 ετών και επανέλαβαν τη διαδικασία όταν αυτοί έγιναν 21.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία γύρω από το ύψος, το βάρος και τις συνήθειες ύπνου των εφήβων, κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι τους τις χρονιές 1995 και 2001.
Σχεδόν το ένα πέμπτο των 16άρηδων ανέφεραν, ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε μέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ομάδα αυτή των εφήβων εμφάνιζε 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι στην ηλικία των 21 ετών, συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν πάνω από 8 ώρες στην ηλικία των 16.
Ενώ η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο χρόνος που δαπανά κανείς βλέποντας τηλεόραση συμβάλλει σημαντικά στο ενδεχόμενο εμφάνισης παχυσαρκίας, οι δύο αυτοί παράγοντες δεν αντιπροσωπεύουν τη σχέση μεταξύ αϋπνίας και παχυσαρκίας.
Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κούραση είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το τι και το πόσο μπορεί να φάει κανείς, αλλάζοντας την όρεξη και αυξάνοντας τη λαχτάρα για φαγητό (συνήθως παχυντικό).
«Ο καλός ύπνος το βράδυ δε βοηθά μόνο τους εφήβους να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, αλλά τους βοηθά να γίνουν υγιείς ενήλικες» ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Κολούμπια, Shakira Suglia.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.