Την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου τους με αγγελιοφόρο RNA κατά της COVID-19 ανακοίνωσαν σήμερα Sanofi και Translate Bio. Αυτό είναι το δεύτερο σχέδιο εμβολίου της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας μετά το πειραματικό της εμβόλιο με βάση μια πρωτεΐνη, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών έπειτα από καθυστέρηση στην ανάπτυξή του.
Οι «Sanofi και Translate Bio», αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που συνδέεται με τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, «αρχίζουν κλινική δοκιμή 1/2 για το υποψήφιο εμβόλιό τους με αγγελιαφόρο RNA κατά της COVID-19», όπως αναφέρει ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος σε ανακοίνωσή του.
Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, οι δοκιμές φάσης 1 και 2 είναι οι πρώτες που γίνονται στον άνθρωπο στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας θεραπείας. Αυτές έχουν στόχο να επαληθεύσουν ότι η θεραπεία δεν είναι επικίνδυνη και να δώσουν πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο η φάση 3, η οποία πραγματοποιείται σε πολύ περισσότερους ασθενείς, είναι αυτή που επιτρέπει να καθοριστεί αν η θεραπεία είναι πραγματικά αποτελεσματική.
Στην παρούσα φάση, η Sanofi θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές σε 415 ανθρώπους, και αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο ενόψει της έναρξης της επόμενης φάσης.
Το πειραματικό αυτό εμβόλιο λειτουργεί βάσει της αρχής του αγγελιοφόρου RNA, μιας καινοτόμου τεχνολογίας, η οποία αποτελεί επίσης τη βάση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο που αναπτύσσει η Sanofi κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Το πρώτο, το οποίο ανέπτυξε με την βρετανική GSK, λειτουργεί διαφορετικά, με βάση μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη.
Ωστόσο η ανάπτυξή του καθυστέρησε αρκετούς μήνες σε σχέση με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και οι δοκιμές του βρίσκονται στη φάση 2. Η εταιρεία ελπίζει να μπορέσει να το διαθέσει στα τέλη του 2021.
Η Sanofi θα βοηθήσει εξάλλου στην εμφιάλωση εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν αναπτύξει άλλες εταιρείες: οι Pfizer/BioNTech και η Johnson & Johnson, το εμβόλιο της οποίας μόλις έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τη διάθεσή του στην ΕΕ.
(φωτογραφία αρχείου)