Μπορεί το τσιγάρο να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που κατηγορούνται για την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου στους ανθρώπους, ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετός λόγος για να πειστούν οι άνθρωποι να το «διαγράψουν» από τη ζωή τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, εννιά χρόνια μετά τη διάγνωσή τους το 10% περίπου των επιζώντων καρκίνου συνεχίζουν να καπνίζουν.
Η πλειοψηφία αυτών –κοντά στο 83%- καπνίζει κατά μέσο όρο 15 τσιγάρα την ημέρα.
Όπως αναφέρει μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AACR), οι χειρότεροι παραβάτες είναι όσοι είχαν επιζήσει από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 2.938 ασθενών 9 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.
Βρήκαν ότι το 17% των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως εξακολουθούσαν να καπνίζουν. Το ίδιο ίσχυε για το 15% αυτών που είχαν καρκίνο στους πνεύμονες και για το 12% των γυναικών που είχαν περάσει καρκίνο των ωοθηκών.
Οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα συνέχισαν να καπνίζουν σε ποσοστό 8%, ενώ το τσιγάρο δεν κατάφερε να «κόψει» ούτε ένα 7% όσων είχαν νοσήσει από καρκίνο στα νεφρά και το παχύ έντερο.
Περίπου το 40% αυτών δήλωσε ότι σκόπευε να κόψει το τσιγάρο μέσα στον επόμενο μήνα, όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρόθεση αυτή ήταν μικρότερη ανάμεσα στους επιζώντες από καρκίνο που ήταν παντρεμένοι, μεγαλύτερης ηλικίας ή κάπνιζαν περισσότερο.