Έπρεπε να περάσουν οκτώ μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του ιού Έμπολα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 887ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει εάν η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».
Σημαντικό ρόλο στην… κινητοποίηση του ΠΟΥ πρέπει να έπαιξε το γεγονός ότι το Σάββατο προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό ένας Αμερικανός γιατρός, ο οποίος φρόντιζε ασθενείς στη Λιβερία και νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στην Ατλάντα. Επίσης, τον ιό κόλλησε στη Λιβερία και ένας Ισπανός ιερέας, ο οποίος πρόκειται να διακομιστεί με ειδικά διαμορφωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος πίσω στην πατρίδα του.
Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου.
Διευκρινίζεται πως ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία θεωρείται «ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο είναι πιθανόν να συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλες χώρες (. . .) και απαιτεί ενδεχομένως μια συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Η Επιτροπή συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα. Σε αυτήν μετέχουν διεθνείς ειδικοί και εκπρόσωποι των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να συστήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.
Η επιδημία ξεκίνησε στις αρχές του έτους στη Γουινέα και κατόπιν εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μόνο σήμερα, οι αρχές της Νιγηρίας ανέφεραν ότι έχουν επτά κρούσματα και δύο θανάτους από Έμπολα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταγραφεί 1.603
κρούσματα Έμπολα και 887 θάνατοι σε τέσσερις αφρικανικές χώρες από τις
αρχές του έτους.
Στο μεταξύ, σήμερα το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως ένας Σαουδάραβας που επέστρεψε στη χώρα του από τη Σιέρα Λεόνε και παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της επιδημίας του Έμπολα πέθανε σήμερα το πρωί από καρδιακή προσβολή,.
Την Τρίτη, ανακοινώνοντας την ύπαρξη του ύποπτου κρούσματος, το Ριάντ υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο έχει σταματήσει να χορηγεί βίζες σε υπηκόους της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, των τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία.
Στη Λιβερία οι κάτοικοι ξεκίνησαν σήμερα τριήμερη “νηστεία και προσευχή” για να ζητήσουν “να τους λυπηθεί ο Θεός”, όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ καθώς ο Έμπολα έχει ήδη σκοτώσει 263 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος ζήτησε από όλους να νηστέψουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Στη Νιγηρία, θρησκευτικές οργανώσεις και ιεραποστολές άρχισαν να διδάσκουν στους κατοίκους προληπτικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας.