Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του πρωκτού που μπορεί όμως, να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από τις αιμορροΐδες του, καθώς η πάθηση αφορά άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτικού σωλήνα. Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες (αγγεία) που φυσιολογικά βρίσκονται στον πρωκτικό σωλήνα και αποτελούν μέρος του μηχανισμού εγκράτειας.

Γιατί εμφανίζεται η αιμορροϊδοπάθεια

Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία αιμορροϊδοπάθειας. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η δυσκοιλιότητα, η διατροφή (Δυτικός τρόπος ζωής), η βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, η δυσκολία στην κένωση και η προχωρημένη ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ταλαιπωρώντας πολλές γυναίκες. Το ποσοστό των εγκύων που ταλαιπωρούνται από αιμορροίδες κυμαίνεται περίπου στο 30% και αυτό συνήθως συμβαίνει κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Η εμφάνισή τους οφείλεται  στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω του αυξανόμενου μεγέθους και βάρους της μήτρας, στον αυξημένο όγκο του αίματος, στη δυσκοιλιότητα, καθώς και στις ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες. Η αιμορροιδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ωστόσο είναι σημαντική η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό για σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και θεραπεία. Μετά την εγκυμοσύνη τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους στις περισσότερες γυναίκες και το πρόβλημα εξαφανίζεται.

Συμπτώματα 

Τα συχνότερα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορραγία κατά την κένωση, η ανώδυνη ή επώδυνη διόγκωση-πρόπτωση των αιμορροΐδων, πόνος στην περιοχή του πρωκτού, έκκριση βλέννης, κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή και αίσθημα ατελούς κένωσης.

Πώς τίθεται η διάγνωση

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας είναι κλινική και γίνεται στο ιατρείο μετά από επισκόπηση, δακτυλική εξέταση και πρωκτοσκόπηση. Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο χειρουργό στις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Καλό είναι βέβαια, όλοι οι ασθενείς που έχουν αίμα στα κόπρανα να υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο (κολονοσκόπηση) του παχέος εντέρου για τον αποκλεισμό άλλης συνυπάρχουσας παθολογίας. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια καλοήθης πάθηση και δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αιμορροΐδων και ανάπτυξης καρκίνου.

Οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας είναι σπάνιες. Συχνότερη επιπλοκή είναι η θρόμβωση των αιμορροϊδικών όζων, η ανάπτυξη δηλαδη πήγματος μέσα στον αιμορροϊδικό όζο. Αυτή μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να απαιτηθεί επείγουσα χειρουργική εξαίρεση του θρόμβου για την άμεση ανακούφιση του ασθενή από την έντονη συμπτωματολογία. Άλλη επιπλοκή των αιμορροΐδων είναι η αναιμία μετά από χρόνια απώλεια αίματος.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές, και ταξινομούνται, ανάλογα με το μέγεθος και την μορφολογία τους, σε 4 βαθμίδες:

  • 1ου βαθμού: οι οποίες είναι εσωτερικές 
  • 2ου βαθμού: οι οποίες προπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα, αλλά ανατάσσονται αυτόματα
  • 3ου βαθμού: οι οποίες προπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα, αλλά ανατάσσονται μετά από χειρισμό
  • 4ου βαθμού: οι οποίες προπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα συνέχεια, και δεν ανατάσσονται ούτε με χειρισμούς

Διαθέσιμες θεραπείες

Η θεραπεία των αιμορροϊδών είναι χειρουργική. Κάποια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα με σκοπό την ανακούφιση του ασθενούς, αλλά είναι προσωρινά. Τέτοια είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, και η χρησιμοποίηση αλοιφών. Όλα αυτά δεν θεραπεύουν τη νόσο, απλά μπορεί προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στα επώδυνα επεισόδια και αναβάλλουν την ανάγκη για οριστική θεραπεία.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Πότε και με ποια τεχνική

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι πότε πρέπει να χειρουργούνται οι αιμορροΐδες και με ποια χειρουργική τεχνική. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσέγγισης θα γίνει από τον χειρουργό μετα από συζήτηση με τον ασθενή βάσει των συμπτωμάτων, της ηλικίας και του ιστορικού του ασθενή σε συνδυασμό με τον βαθμό/στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας.

Οι χειρουργικές επιλογές είναι:

  1. Η κλασική αιμοροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan με διαθερμία, ενεργειακό ψαλίδι ή laser
  2. Απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης
  3. Αιμορροϊδοπλαστική με laser
  4. Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με ελαστικους δακτυλίους

Κάθε χειρουργική προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της. Στόχος μας είναι η επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή με σκοπό:

  • Το μικρότερο ποσοστό υποτροπής
  • Διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού
  • Την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών
  • Ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, με τάχιστη ανάρρωση του ασθενή και άμεση επιστροφή του στην καθημερινότητα του.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα patsouras.gr.

Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525

Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100

Ο Δημήτρης Πατσούρας γεννήθηκε στη Λαμία. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Από το 2011 μέχρι το 2016 εξειδικεύθηκε στην χειρουργική του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο ( St Mark’s Hospital & Academic Institute, St Thomas’ Hospital) υπο την καθοδήγηση του Καθηγητή Χειρουργικής του Imperial College, Robin Phillips (Clinical director of St Mark’s Hospital & Academic Institute).

Έλαβε κατ’απονομή τον τίτλο FRCS (Fellow of the Royal College of Surgeons of England) από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Δουβλίνο πιστοποιήθηκε ως χειρουργός παχέος εντέρου και πρωκτού μετά από πανευρωπαικές εξετάσεις από το European Board of Surgery in Coloproctology.

Έχει πιστοποιηθεί ως Ρομποτικός Χειρουργός στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Da Vinci® Surgical System and EndoWrist® Instruments by Intuitive Surgical). Είναι κάτοχος Master και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Πατσούρα επικεντρώνεται στις παθήσεις (καλοήθεις και κακοήθεις) του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού.Συνεργάζεται στενά με ιατρούς υψηλού επιπέδου που εξειδικεύονται στη γαστρεντερολογία, στην ογκολογία, στην ακτινολογία και στην ακτινοθεραπεία, προσφέροντας έτσι πολύπλευρη (multidisciplinary approach) και εξειδικευμένη φροντίδα στον ασθενή.