Η αίσθηση της όσφρησης δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στους ανθρώπους, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα η οποία ανέδειξε σε πρωταθλητές τους ελέφαντες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να τη βελτιώσουμε.
Ένας τρόπος είναι να πιούμε λίγο αλκοόλ, όπως αποκάλυψε μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Γιάαρα Έντεβελτ του επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann του Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Behavioural Brain Research».
Στο πλαίσιο της μελέτης, 20 εθελοντές κλήθηκαν μέσα σε 2 δευτερόλεπτα να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικές οσμές.
Η δοκιμή επαναλήφθηκε, αφότου οι εθελοντές είχαν πιει λίγη βότκα (35 χιλιοστόλιτρα) ή χυμό φρούτων, ενώ ένα παρόμοιο πείραμα διεξήχθη με άλλους 45 εθελοντές όχι πλέον στο εργαστήριο, αλλά σε παμπ πόλεων.
Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα ενός ανθρώπου και στην οσφρητική ικανότητά του. Ενώ οι μικρές ποσότητες αλκοόλ βελτιώνουν την συγκεκριμένη αίσθηση, οι μεγάλες την χειροτερεύουν και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η όσφρηση στους ανθρώπους μπορεί να βελτιωθεί με εξάσκηση, ενώ σε λίγες περιπτώσεις έχει αναφερθεί βελτίωσή της λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή εγκεφαλικής βλάβης.