Τις εκτιμήσεις σχετικά με την μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης παραθέτει στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι εκτιμήσεις για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης αναμένεται να υποβαθμιστούν ελαφρώς προς τα κάτω, με το τοπίο σταδιακά να ξεκαθαρίζει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:
«Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για αύξηση του Rt κατά 0.57 και 0.7 κάτι που θα ήταν ισοδύναμο από 70% έως και 100% πιο μεταδοτικό. (PHE Technical briefing 1)
Στη συνέχεια έγινε η εκτίμηση για αύξηση μεταδοτικότητας (secondary attack rate) που είναι 50% υψηλότερο υποβαθμίζοντας έτσι την μεταδοτικότητα κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (PHE Technical briefing 2)
Στην 3η έκδοση του briefing η αύξηση της μεταδοτικότητα όπως υπολογίζεται από το attack rate υπολογίζεται στο 33% υποβαθμίζοντα και άλλο 17% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. (PHE Technical briefing 3).
Στην 4η έκδοση του briefing δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητά του.
Στην 5η έκδοση ωστόσο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μεταδοτικότητα σε 20-30% δηλαδή 2-3 φορές χαμηλότερη από ότι είχε αρχικά δηλωθεί.
Θεωρώ ότι αυτές οι εκτιμήσεις μεταδοτικότητας θα υποβαθμιστούν ελαφρώς προς τα κάτω. Γιατί; Υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνικά προβλήματα στον υπολογισμό του variant όπως για παράδειγμα ότι στους υπολογισμούς πλέον μπαίνουν μόνο δείγματα που είχαν ικανοποιητικό φορτίο και ξεκάθαρα σήματα σε όλα τα γονίδια κάτι που λειτουργεί υπέρ το variant (καθότι στο variant ανιχνεύεται 1 γονίδιο λιγότερο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανίχνευση των άλλων 2 στόχων να γίνεται σε μικρότερους κύκλους).
Με απλά λόγια φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο της υψηλότερης μεταδοτικότητας του νέου στελέχους (βρετανικό) αλλά σε σαφώς πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαν αρχικά υπολογισθεί.
Αυτά τα σχετικά χαμηλά επίπεδα αυξημένης μεταδοτικότητας δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την ένταση του τρίτου κύματος στο Ην.Βασίλειο ή στην Πορτογαλία (ή κάπου αλλού)….»