Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά παράλληλα συνεχίζουν να καπνίζουν κρούουν οι ειδικοί τονίζοντας πως αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανοίγει στους νέους τον δρόμο για το κανονικό τσιγάρο, ιδίως εάν το άτμισμα ξεκινήσει πριν την ηλικία των 18 ετών, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι νέοι 12 έως 24 ετών, που κάνουν πρώτα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν καθημερινοί παραδοσιακοί καπνιστές στο μέλλον.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Πιρς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
«Με βάση τα νέα στοιχεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μία πύλη για όσους γίνονται καθημερινοί καπνιστές. Το πρώτο προϊόν καπνού έχει πια αλλάξει από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όμως το τελικό προϊόν έχει μείνει το ίδιο. Όταν πια οι χρήστες εξαρτώνται από τη νικοτίνη, στρέφονται στο κάπνισμα τσιγάρου», δήλωσε ο Πιρς.
Η μελέτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρήκε ότι από τους καθημερινούς ατμιστές σχεδόν οι μισοί είναι και περιστασιακοί καπνιστές, ενώ όσο περνάνε τα χρόνια, ένα όλο μεγαλύτερο ποσοστό των ατμιστών γίνονται καθημερινοί καπνιστές. «Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι ενώ δεν αυξάνεται με την ηλικία το ποσοστό των καθημερινών ατμιστών, αυξάνεται και μάλιστα γρήγορα ο αριθμός των καπνιστών», ανέφερε ο Πιρς.
Όσο μεγαλύτερη διάθεση πειραματισμού με περισσότερα προϊόντα καπνού έχει ένας νέος, ιδίως πριν τα 18 του, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει καθημερινός καπνιστής καθώς μεγαλώνει.
Το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων, επιπρόσθετα από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, έχει ως αποτέλεσμα μία επιβάρυνση της υγείας παρόμοια με αυτή που προκαλεί αποκλειστικά το τσιγάρο, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.
Το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο, φαίνεται να βρίσκεται σε φάση υποχώρησης σε αρκετές χώρες. Από την άλλη πλευρά, σταδιακά κερδίζει έδαφος το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άντριου Στόουκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», ανέλυσαν στοιχεία για 7.100 ανθρώπους άνω των 18 ετών, διερευνώντας την επίπτωση του καπνίσματος και του ατμίσματος στη φλεγμονή και στο οξειδωτικό στρες, δύο βιοδείκτες-κλειδιά για την καρδιαγγειακή νόσο, το έμφραγμα και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: Αποκλειστικοί ατμιστές (2%), αποκλειστικοί καπνιστές (30%), ούτε καπνιστές ούτε ατμιστές (58%) και, τέλος, διπλοί καπνιστές και ατμιστές (10%).
Διαπιστώθηκε ότι οι αποκλειστικοί ατμιστές είχαν παρόμοιο «προφίλ» φλεγμονής και οξειδωτικού στρες με τους μη καπνιστές και τους μη ατμιστές. Οι αποκλειστικοί καπνιστές και οι διπλοί καπνιστές/ατμιστές είχαν υψηλότερα επίπεδα και των δύο βιοδεικτών σε σχέση με τους μη καπνιστές/ατμιστές.
Σε σχέση με τους αποκλειστικούς καπνιστές, όσοι ήταν αποκλειστικοί ατμιστές είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Όμως, όσοι συνδύαζαν το άτμισμα με το κάπνισμα (δηλαδή έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς να σταματήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο), είχαν παρόμοιους βιοδείκτες με τους αποκλειστικούς καπνιστές.
«Το σημαντικό μήνυμα της μελέτης αφορά όσους πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο επειδή είναι ατμιστές, μολονότι συνεχίζουν το κάπνισμα. Αυτός ο συνδυασμός δεν σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής», τόνισαν οι ερευνητές.
«Μερικοί άνθρωποι που είναι καπνιστές αρχίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να μειώσουν τη συχνότητα που καπνίζουν τσιγάρα. Έτσι, συχνά γίνονται διπλοί χρήστες τόσο ηλεκτρονικού όσο και παραδοσιακού τσιγάρου, αντί να αντικαθιστούν το δεύτερο με το πρώτο. Όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως μέσο για να κόψει κάποιος το τσιγάρο, πρέπει να κόβει τελείως το κάπνισμα», επεσήμανε ο δρ Στόουκς.