Οι συχνοί καβγάδες με τους γύρω μας, συζύγους, συγγενείς ή φίλους, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στη μέση ηλικία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της οποίας ήταν η δρ. Rikke Lund, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνδρες και ειδικά όσοι δεν εργάζονται. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 9.875 ανθρώπους (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 36-52 ετών, για διάστημα 14 ετών, αναλύοντας τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις στρεσογόνες κοινωνικές σχέσεις και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη έδειξε ότι οι συνεχείς καβγάδες διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν (!) τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς πρόωρα. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι οι ανησυχίες και οι απαιτήσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ανήκουν στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σε ποσοστό 50-100% συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», έδειξαν ότι οι διαπροσωπικές διαμάχες προκαλούν την υψηλή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού και κατ’ επέκταση και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ισχυρή προσωπικότητα κάποιου και η ικανότητά του να διαχειρίζεται δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις είναι παράγοντες που παίζουν προστατευτικό ρόλο.
Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που αγχώνονται εξαιτίας των συνεχών απαιτήσεων των συζύγων και των παιδιών τους και γενικότερα όσοι καβγαδίζουν συχνά με στενά μέλη της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Επιπλέον, είχε διαπιστωθεί ότι η υποστήριξη από φίλους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία.
Πηγή: vita.gr