Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (Emergency use listing, EUL) και την ένταξη του στη διαδικασία προεπιλογής του εμβολίου Sputnik-V.
Αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του RDIF, Κιρίλ Νμτίτριεφ, στις οποίες επισημαίνεται ότι αυτό θα δώσει την δυνατότητα να συμπεριληφθεί το εμβόλιο Sputnik-V στην σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Παράλληλα ο πρόεδρος του RDIF εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον ΠΟΥ για την ενεργό συνεργασία και ευελπιστεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής σε όλα τα βασικά στάδια.
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απευθύνθηκαν στον ΠΟΥ για να εντάξει το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού στην διαδικασία προεπιλογής.
Το RDIF ανακοίνωσε ότι στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στο πλαίσιο της διαδικασίας EUL θα δώσει την δυνατότητα στο ρωσικό εμβόλιο να γίνει προσιτό σε όλο τον κόσμο, σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι απαιτούν οι συνήθεις διαδικασίες και να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Στην ανακοίνωση του RDIF διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα που αφορά στην διαδικασία προεπιλογής είναι πρόγραμμα του ΟΗΕ , τον συντονισμό του οποίου έχει ο ΠΟΥ. Είναι το μοναδικό παγκόσμιο πρόγραμμα που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ΠΟΥ με την διαδικασία προεπιλογής των φαρμακευτικών σκευασμάτων αξιολογεί την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Υπό τον όρο ότι το ιατρικό σκεύασμα πληροί τις καθορισμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές του ΠΟΥ, εντάσσεται στον κατάλογο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία προεπιλογής.
Ξεκίνησε η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVaCKorona
Η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού EpiVaCKorona, το οποίο ανέπτυξε το Κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector, ξεκίνησε στην Ρωσία, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή, Άννα Ποπόβα, επισημαίνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ήδη παραχθεί συγκεκριμένες ποσότητες.
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια αρμόδια για το επιστημονικό έργο του Κέντρου Vector, Γιελένα Γκαβρίλοβα, δήλωσε ότι κατά την ανάπτυξη του εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν έξι από τις 10 υπάρχουσες στον κόσμο τεχνολογικές πλατφόρμες (πατέντες) τεχνικής παραγωγής εμβολίου.
Η Γκαβρίλοβα διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ιογενές εμβόλιο που έγινε στην βάση της γρίπης, της ιλαράς καθώς και συνθετικών εμβολίων. Είπε επίσης ότι στο επιστημονικό κέντρο δοκίμασαν να αναπτύξουν ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο.
Το Κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector έλαβε την άδεια από το υπουργείο Υγείας για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με εθελοντές. Ο πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε στις 27 Ιουλίου. Η τελευταία ομάδα 20 εθελοντών που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Ποπόβα ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ολοκληρώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 14 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει την επίσημη έγκριση του εμβολίου EpiVaCKorona. Tο επιστημονικό Κέντρο Vector θα ξεκινήσει την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας με την συμμετοχή 40.000 εθελοντών.