Η μοναξιά παίρνει συχνά μορφή επιδημίας. Οι άνθρωποι έρχονται κοντά ολοένα και λιγότερο, τόσο λόγω των συνθηκών της καθημερινότητας, όσο και εξαιτίας της εισβολής της τεχνολογίας στη ζωή μας.
Τι λένε όμως οι έρευνες για τη μοναξιά και τι ισχύει πραγματικά; Παρακάτω καταρρίπτονται πέντε μύθοι.
Πέντε συχνοί μύθοι για τη μοναξιά που καταρρίπτονται
1ος μύθος: Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι το ίδιο
Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλάξ, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαφορετικοί. Η κοινωνική απομόνωση είναι η αντικειμενική κατάσταση του να μένει κάποιος μόνος. Αντίθετα, η μοναξιά είναι η υποκειμενική εμπειρία της αποσύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να περιτριγυρίζεστε από άλλους ανθρώπους, αλλά να εξακολουθείτε να αισθάνεστε μοναξιά.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η μοναξιά μπορεί να εμφανιστεί όταν νιώθουμε ότι δεν μας βλέπουν, δεν μας ακούνε ή δεν μας επικυρώνουν. Μπορεί να προέλθει από το ότι ξοδεύουμε χρόνο με άτομα που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ενδιαφέροντα με εμάς. Μπορεί επίσης να προέρχεται από πάρα πολλές επιφανειακές αλληλεπιδράσεις και όχι από βαθύτερες συνδέσεις.
2ος μύθος: Η μοναξιά είναι πάντα κάτι κακό
Λένε ότι η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, ενώ η σύνδεση προάγει την ευημερία. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Όλοι αισθανόμαστε μόνοι ανά κάποιες χρονικές περιόδους· πρόκειται για μια φυσική ανθρώπινη εμπειρία και είναι ο τρόπος που έχει ο εγκέφαλός μας να μας ενημερώνει ότι δεν παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε.
Μπορούμε να σκεφτούμε τη μοναξιά ως πρόσκληση να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, να σκεφτούμε τις κοινωνικές μας ανάγκες και να αναλάβουμε δράση για να δώσουμε προτεραιότητα στη σύνδεση. Η μοναξιά μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή δημιουργικότητας, εμπνέοντας καλλιτέχνες και συγγραφείς να εκφράσουν τις εμπειρίες τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά γίνεται πρόβλημα όταν είναι χρόνια. Εάν αισθάνεστε ότι οι σχέσεις σας δεν σας ικανοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε προβλήματα υγείας όπως φλεγμονή, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις.
3ος μύθος: Η μοναξιά αποτελεί πρόβλημα για τους ηλικιωμένους
Αυτός ο μύθος γεννιέται από στερεότυπα, όχι από πραγματικά δεδομένα. Έχει αποδειχθεί ότι η μοναξιά είναι συχνότερη ανάμεσα σε νεότερες γενιές. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι κοινωνικές πολιτικές και η πρόνοια να εστιάζει και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά χρειάζεται να βελτιώσουμε την ψυχοκοινωνική υγεία σε όλες τις ηλικίες και να έχουμε παρόμοια ευαισθησία.
4ος μύθος: Η μοναξιά προκαλείται από την τεχνολογία
Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Βέβαια, οι ανθυγιεινές τεχνολογικές συνήθειες όπως η συνεχής ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται μοναχικοί και αυτό σημαίνει ότι η περιορισμένη χρήση είναι επωφελής σύμφωνα με το enallaktikidrasi.com
Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί επίσης να είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος, βοηθώντας μας να συναντηθούμε με νέους ανθρώπους, να οργανώσουμε συγκεντρώσεις και να συνδεθούμε εξ αποστάσεως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και για άλλα άτομα που ενδέχεται να απομονωθούν λόγω αναπηρίας ή γεωγραφίας. Τότε, η τεχνολογία γίνεται ένα ουσιαστικό εργαλείο για να παραμείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε κοινωνική στήριξη.
5ος μύθος: Αν νιώθουμε μοναξιά, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέους φίλους
Εάν μόλις μετακομίσατε σε μια νέα πόλη ή δεν αισθάνεστε ότι έχετε όσους κοινωνικούς δεσμούς θέλετε, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δημιουργία νέων φίλων. Αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος για να βελτιώσετε την κοινωνική σας υγεία είναι να ενισχύσετε τις υπάρχουσες σχέσεις σας – και μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από αυτό.
Ένας τρόπος είναι να εκτεθούμε περισσότερο. Ερευνητές έχουν βρει ότι η αυτο-αποκάλυψη (δηλαδή, την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών και συναισθημάτων) μπορεί να λειτουργήσει ως κλειδί για την ανάπτυξη στενών σχέσεων.