Όταν πέφτει κάποιος και αντανακλαστικά βάζει το χέρι του, κινδυνεύει κατά σειρά να σπάσει ή τον καρπό ή την κεφαλή του βραχιονίου στον ώμο ή το βραχιόνιο οστούν, στη μεσότητά του.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Πώς το ελέγχω
Όταν σπάσει το βραχιόνιο παραμορφώνεται ο βραχίονας (μπράτσο) και σε κάθε κίνηση προκαλείται «κριγμός» στο σημείο του κατάγματος και αφόρητος πόνος (το χέρι παίζει πέρα δώθε).
Στο κάταγμα του ώμου, ο πόνος είναι στην περιοχή του ώμου. Στο κάταγμα του καρπού είναι στον καρπό και αδυνατεί να κινήσει τον καρπό.
Εικόνα 1
Αντιμετώπιση
Τα κατάγματα στο βραχιόνιο χρειάζονται έλεγχο ακτινολογικό σε νοσοκομείο. Η άμεση αντιμετώπιση είναι η ακινητοποίηση για να ελαττωθεί ο πόνος.
Το χέρι σταθεροποιείται-ακινητοποιείται επάνω στο θώρακα με μία ζώνη που περνιέται γύρω από το θώρακα και μία άλλη που περνιέται γύρω από τον ώμο και το αντιβράχιο, ενώ το χέρι κρέμμεται σ΄ ένα μαντήλι
Η συντηρητική αντιμετώπιση, εάν το κάταγμα είναι στη θέση του, είναι η ακινητοποίηση σ΄ αυτή τη θέση που αναφέρθηκε για έξι εβδομάδες. Εάν το κάταγμα έχει «φύγει» από τη θέση του, χρειάζεται εγχείρηση (ενδομυελική ήλωση) που δίνει τη δυνατότητα άμεσης χρήσης
Επιπλοκές
Μερικές φορές, όταν το κάταγμα συμβεί στη μέση του βραχιονίου οστού (εικόνα 1) μπορεί να πιεσθεί το κερκιδικό νεύρο, που περνάει δίπλα και να εμφανίσει το χέρι πάρεση (παράλυση).
Ελέγχουμε τη δυνατότητα του τραυματισμένου να κάνει «auto-stop» με τον αντίχειρα. Εάν αδυνατεί, το νεύρο πιέζεται και το κάταγμα χρειάζεται χειρουργείου οπωσδήποτε.
* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.