Είναι ο γνωστός κανόνας που λέει ότι «μπορούμε να φάμε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα, αρκεί να το σηκώσουμε το πολύ μέσα σε 5 δευτερόλεπτα».
Μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι ο κανόνας αυτός αποτελεί αστικό μύθο, τώρα όμως νέα στοιχεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει κάποια επιστημονική βάση.
Έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Aston, έδειξε ότι αν μαζέψουμε το φαγητό που μας έπεσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι πιθανό να είναι λιγότερο μολυσμένο απ’ ό,τι αν μείνει για μεγαλύτερο διάστημα στο πάτωμα.
Τελειόφοιτοι του τμήματος Βιολογίας και ο καθηγητής μικροβιολογίας Anthony Hilton, παρακολούθησαν τη μεταφορά κοινών βακτηρίων (E.coli και Staphylococcus aureus) από διάφορους τύπους εσωτερικού δαπέδου (χαλί, πλακάκια, πάτωμα laminate) σε διάφορα τρόφιμα (τοστ, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκό) σε διάστημα μεταξύ 3 και 30 δευτερολέπτων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τη μεταφορά βακτηριδίων από την επιφάνεια του δαπέδου σε ένα κομμάτι τροφής και ότι το είδος του δαπέδου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με τα βακτήρια να είναι λιγότερο πιθανό να μεταφερθούν από μοκέτες και χαλιά και περισσότερο πιθανό από επιφάνειες laminate και πλακάκια.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Hilton, «Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν πέσει στο πάτωμα εξακολουθεί να φέρει τον κίνδυνο μόλυνσης, γεγονός που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια που υπάρχουν στο πάτωμα τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν λίγη ανακούφιση σε εκείνους που ακολουθούν τον κανόνα των 5 δευτ., παρά τη γενική αποδοχή ότι πρόκειται για μύθο».
Πηγή: vita.gr