Σε 17 κράτη – μέλη και στη Βρετανία θα παραδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάμισι εκατομμύριο ιατρικές μάσκες τις προσεχείς ημέρες για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τον κορονοϊό.
Η ενωσιακή παράδοση μασκών αποτελεί μέρος ενός νέου πακέτου 10 εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες αγοράστηκαν με χρηματοδότηση της Επιτροπής με την αξιοποίηση του «μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης», για την παροχή απευθείας στήριξης στα κράτη μέλη με σκοπό τον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην προσπάθεια εφοδιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με προστατευτικό εξοπλισμό. Η αλληλεγγύη της ΕΕ γίνεται πράξη για την κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την άμεση στήριξη των εθνικών προσπαθειών», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.
Οι μάσκες θα παραδοθούν στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες που τις χρειάζονται σε εβδομαδιαίες παρτίδες του 1,5 εκατομμυρίου μασκών κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων.
Good news ▶ delivery of 1.5 million FFP2 masks to 17 ?? MS & ?? to support the lifesaving work of our frontline healthcare workers, financed by @EU_Commission w/ Emergency Support Instrument. #EUSolidarity in action.
We are #StrongerTogether ?https://t.co/nMglI8bUKC pic.twitter.com/DNmoOeD9Fy— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) May 8, 2020
Οι παραδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες που παρασχέθηκαν ήδη από το «απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU» τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς και στη βοήθεια που κινητοποιήθηκε μέσω του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ».
Η Επιτροπή κινητοποιεί κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την απευθείας στήριξη των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, εκ των οποίων 2,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν από το «μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης» και 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν μέσω του αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού rescEU, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Με το «μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης» η Επιτροπή αποκτά τη δυνατότητα να στηρίξει ευρύ φάσμα στόχων, μεταξύ των οποίων:
· η αγορά ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων και μασκών·
· ο συντονισμός και η οικονομική στήριξη της μεταφοράς ασθενών σε κράτη μέλη της ΕΕ με ελεύθερο νοσοκομειακό δυναμικό·
· η αύξηση της διαθεσιμότητας και της διενέργειας εξετάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ·
· η υποστήριξη της παραγωγής και διανομής εμβολίων, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να αποτελούν το αποτέλεσμα σημαντικής στήριξης στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ.