Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.
«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο στόχος αυτού του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Μέρκελ ανακοίνωσε συνεισφορά ύψους 525 εκατ. ευρώ
Το ποσό των 525 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία στην έρευνα για το εμβόλιο και την θεραπεία του κορονοϊού, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διεθνούς (τηλε)διάσκεψης δωρητών που διοργάνωσαν ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Η Καγκελάριος χαρακτήρισε την διάσκεψη «ώρα ελπίδας», δεν έκρυψε ωστόσο και την απογοήτευσή της για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να δράσει ενωμένη.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σήμερα για την Γερμανία σε αυτή την διάσκεψη, η οποία δίνει ένα μήνυμα ελπίδας σε τόσο δύσκολες ώρες για τις χώρες μας. Η πανδημία είναι μια παγκόσμια πρόκληση και για αυτό μπορούμε να την νικήσουμε μόνο παγκόσμια», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε την δέσμευση των συμμετεχόντων να αγωνιστούν για την δημιουργία εμβολίου, φαρμάκων και διαγνωστικών μέσων που θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην στάση της G20, η οποία απέρριψε την πρόταση να εμπλακεί, παρότι, όπως επισήμανε η Καγκελάριος, αντιπροσωπεύει το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε και σε νέους δρόμους. Πρέπει να διατεθούν τεστ σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε η Καγκελάριος και τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την υγεία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων έναντι της πανδημίας.
«Η Γερμανία αισθάνεται την υποχρέωση. Θα συμμετάσχουμε στην δέσμευση για αυτόν τον στόχο με 525 εκατομμύρια ευρώ. Και θα συνεχίσουμε την συνεισφορά μας για την παγκόσμια υγεία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Το κάνουμε αυτό προκειμένου να στηρίξουμε την Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) και για την ανοικοδόμηση και ενίσχυση του συστήματος υγείας σε πολλές χώρες του Νότου», ανακοίνωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ εξήγησε και ότι η Γερμανία θα αυξήσει το ποσό που διαθέτει σε ανθρωπιστική βοήθεια, διότι αυτή η πανδημία έχει δραματικές συνέπειες σε περιοχές όπως η Αφρική.
«Η διάσκεψη, σε μια εποχή κατά την οποία δεν συνεργαζόμαστε πολυμερώς όπως θα ήθελα, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Είναι μια ώρα ελπίδας. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν. Η Γερμανία θα συμμετάσχει ενεργά και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ξέρουμε ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία διάσκεψη αυτού του τύπου και ότι θα χρειαστούν πολλές ακόμη προσπάθειες», κατέληξε η Καγκελάριος.
Η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει τον διαδικτυακό μαραθώνιο δωρητών των Βρυξελλών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι απούσες από τον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που οργανώνει σήμερα η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, υποβάθμισαν το γεγονός κάνοντας λόγο για μια διάσκεψη «όπως τόσες άλλες», επιμένοντας στην πρόθεσή τους να δράσουν μόνες τους.
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξωτερική βοήθεια κατά της Covid-19, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώσει υποσχέσεις επιπρόσθετης συμβολής για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Πολλά προγράμματα και οργανισμοί που θα στηριχθούν σε αυτή τη διάσκεψη οικονομικών υποστηρικτών λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση και πολύ σημαντική στήριξη εκ μέρους του κράτους (των ΗΠΑ) και του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη για ποιον λόγο απουσιάζουν οι ΗΠΑ από αυτή τη «διάσκεψη», ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει, όμως κατέληξε να υποβαθμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια μεταξύ τόσων άλλων που είναι σε εξέλιξη», είπε, επιμένοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους Αμερικανούς.
«Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά επικεφαλής όλων αυτών των διεθνών προσπαθειών» δεδομένου ότι «είναι ο πρώτος οικονομικός υποστηρικτής παγκοσμίως στους τομείς της υγείας και της φιλανθρωπίας», επέμεινε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του προς τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.