Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι αναπόφευκτο επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία, δηλώνει σε συνέντευξη της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία Μελίτα Βοϊνόβιτς.
«Πρόκειται για έναν απολύτως νέο ιό και ανοσία στον ιό αυτό έχει αποκτήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Γι’ αυτό λοιπόν, έως ότου υπάρξει ειδική προστασία, το εμβόλιο, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε η Βοϊνόβιτς.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να μην επιτραπεί κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος να υπάρξει μια απότομη έξαρση της διασποράς του ιού.
«Αναμένουμε ότι το σύστημα υγείας και το σύστημα υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί ώστε να εντοπίζονται οι μικρές εστίες και να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η ίδια.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ίδια στη ανάγκη τήρησης του περιορισμού των επαφών καθώς, όπως λέει, αν αξιοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, «θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το επίπεδο των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου μάθουμε πως δημιουργείται η ανοσία».
Η Μελίτα Βοϊνόβιτς , αναφερόμενη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σήμερα, είπε ότι δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, αλλά βοηθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ρωσία διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του ΠΟΥ με την ονομασία «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την αναζήτηση ενός τέτοιου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.
Προειδοποίηση ότι η επιδημία δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραμέληση των προγραμμάτων εμβολιασμού
Η επιδημία του νέου κορονοϊού, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε υποχώρηση στην δυτική Ευρώπη, αλλά οξύνεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναζωπύρωση άλλων ασθενειών εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στον εμβολιασμό, προειδοποιεί η διεύθυνση για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχουν διακοπεί, πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν για την επαναλειτουργία τους», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι επιπτώσεις της Covid-19 να επεκταθούν με την αγνόηση άλλων ζωτικής σημασίας προστατευτικών της υγείας μέτρων», προειδοποίησε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί κυρίως για την ιλαρά, η οποία έχει προσβάλει 6.000 άτομα κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
«Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικός», δήλωσε από την πλευρά του ο Σοντάρτα Ντάτα, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ αρμόδιος για τα εμβόλια. «Η ιλαρά και άλλες λοιμώδεις νόσοι είναι απολύτως παρούσες ανάμεσά μας. Η στιγμή για να τις προλάβουμε είναι τώρα».
«Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιτρέψουμε στο σύστημα υγείας να λειτουργήσει παράλληλα με τη φροντίδα για τους ασθενείς του νέου κορονοϊού».
«Τα συστήματα υγείας παροχής παράλληλων υπηρεσιών μπορούν να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και επιμονή για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων κυμάτων λοιμώξεων με τον κορονοϊό και την αυξανόμενη ζήτηση για την παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.
Η ευρωπαϊκή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει 53 ετερόκλητες χώρες, από την Ρωσία μέχρι την Ανδόρα. Στην ζώνη αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 129.344 θάνατοι της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.
Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στην περιοχή της αρμοδιότητά του, ο Χανς Κλούγκε επεσήμανε την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην δυτική Ευρώπη και την ανοδική πορεία στην ανατολική Ευρώπη.
Στην Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Ρωσία και την Ουκρανία, ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σταθεροποιείται στην Τουρκία.