Δύο γυναίκες έφεραν στον κόσμο τρία υγιέστατα μωρά, τα οποία είναι τα πρώτα που γεννιούνται στο πλαίσιο της πιλοτικής δοκιμής μιας νέας τεχνικής προδιαγνωστικού ελέγχου, κατά την οποία τα ωάρια ελέγχονται για γενετικά ελαττώματα προτού εμφυτευθούν στη μήτρα και η οποία μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τα πρώτα μωρά που ήρθαν στον κόσμο στο πλαίσιο της πιλοτικής δοκιμής αυτής της τεχνικής που ονομάζεται συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (CGH) είναι δίδυμα κοριτσάκια στη Γερμανία και ένα αγόρι στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαίοι επιστήμονες.
Η τεχνική αυτή αποτελεί μια νέα μέθοδο προδιαγνωστικού ελέγχου των ωαρίων και των εμβρύων για γενετικά ελαττώματα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες μια γυναίκα να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Οι γεννήσεις αυτές των διδύμων τον Ιούνιο στη Γερμανία και του αγοριού το Σεπτέμβριο στην Ιταλία αποτελούν μια κατ’ αρχήν απόδειξη της ανάλυσης που έχει γίνει για το αν η μέθοδος αυτή ελέγχου των ωοκυττάρων και των εμβρύων πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών γεννήσεων.
Οι δύο στις τρεις εμφυτεύσεις εμβρύων δεν καταλήγουν σε κύηση, συχνά λόγω των ανωμαλιών αυτών.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι το επόμενο βήμα είναι η πιλοτική αυτή έρευνα να αναβαθμιστεί σε μια ευρείας κλίμακας διεθνή κλινική δοκιμή, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2011.