Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταβάλλει το μικροβίωμα του στόματος – δηλαδή τις κοινότητες των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών – πράγμα που καθιστά τους ατμιστές πιο επιρρεπείς σε φλεγμονές και λοιμώξεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που κάνει ένα τέτοιο συσχετισμό.
Το στόμα αποτελεί την πύλη για το υπόλοιπο σώμα και φιλοξενεί πολλά μικροβιακά είδη, που στη συνέχεια εγκαθίστανται στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα. Οι αλλαγές στη στοματική μικροβιακή κοινότητα έχει δειχθεί πως συμβάλλουν σε διάφορες παθήσεις των δοντιών, αλλά και σε άλλες, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παραδοσιακό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – στα οποία η νικοτίνη εισπνέεται σε μορφή ατμού – θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή, αλλά έως τώρα, παρά την αυξανόμενη εξάπλωση τους, λίγη έρευνα έχει γίνει για την ασφάλεια τους, ιδίως στο πεδίο της οδοντιατρικής και στοματολογίας.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίπακ Σαξίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό iScience, εξέτασαν σε 119 εθελοντές (ατμιστές, καπνιστές και μη καπνιστές ή ατμιστές) τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και την επίδρασή του πάνω στο στοματικό μικροβίωμα, καθώς επίσης κατά πόσο το άτμισμα επηρεάζει την πιθανότητα λοίμωξης στα κύτταρα του στόματος.
Διαπιστώθηκε ότι η ουλίτιδα ή κάποια λοίμωξη, ήταν σημαντικά συχνότερη στους καπνιστές (72,5%) και στους ατμιστές (42,5%), σε σχέση με μη καπνιστές (28,2%). Βρέθηκαν επίσης διαφορετικοί μικροοργανισμοί στο σάλιο των καπνιστών, των ατμιστών και των μη καπνιστών. Οι ατμιστές έχουν αφθονία των βακτηρίων Porphyromonas, καθώς επίσης αυξημένα επίπεδα των βακτηρίων Veillonella.
«Η κυρίαρχη παρουσία αυτών των περιοδοντικών παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και των παραδοσιακών καπνιστών, αντανακλά τη μειωμένη περιοδοντική υγεία τους», δήλωσε η κινεζικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια Χιν Λι.
Ακόμη διαπιστώθηκε, ότι το διαφορετικό μικροβίωμα στους ατμιστές, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημά τους στην περιοχή του στόματος, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής, ενώ και τα στοματικά κύτταρα τους γίνονται πιο ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις.