Όταν κανείς μιλάει μια δεύτερη γλώσσα, πέρα από τη μητρική του, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση άνοιας μέχρι και πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό μπορεί να αποδειχτεί πιο ισχυρό ακόμη κι από τα πιο ισχυρά φάρμακα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η διγλωσσία εξασκεί το μυαλό, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μεγαλύτερες «αντοχές» όταν κάνει την εμφάνισή της η ασθένεια.
Η γνώση κάθε παραπάνω γλώσσας ωστόσο δεν προσφέρει επιπλέον «προστασία», προσθέτει η ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Nizam στη Hyderabad της Ινδίας.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι η διγλωσσία μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στην άνοια, από οποιοδήποτε υπάρχον φάρμακο» είπε ο Thomas Bak από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Στη μεγαλύτερη μελέτη για την άνοια και τη διγλωσσία που έχει γίνει μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι επιστήμονες κατέγραψαν την ηλικία στην οποία οι 650 συμμετέχοντες από την Hyderabad –το 60% των οποίων ήταν δίγλωσσοι- διαγνώστηκαν με την ασθένεια.
Κατά μέσο όσο, οι άνθρωποι που μιλούσαν δύο γλώσσες εμφάνιζαν άνοια 4,5 χρόνια αργότερα από όσους μιλούσαν μόνο μία. Η καθυστέρηση αυτή κυμαινόταν από τρία χρόνια για εμφάνιση Αλτσχάιμερ, μέχρι και έξι χρόνια για την εμφάνιση μετωποκροταφικής άνοιας.
Οι δίγλωσσοι ασθενείς εμφάνιζαν άνοια περίπου στην ηλικία των 65 ετών, συγκριτικά με τα 61 έτη που εκδηλωνόταν η ασθένεια στους μονόγλωσσους.
Το ίδιο πλεονέκτημα εμφάνιζαν μάλιστα και οι αναλφάβητοι δίγλωσσοι, αποδεικνύοντας σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο η εκπαίδευση του ατόμου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αλλαγές στους ήχους, τα νοήματα, τη γραμματική και τη σύνταξη ανάμεσα στις διαφορετικές γλώσσες είναι αυτό που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί πόσο τέτοιου είδους «εκπαίδευση του εγκεφάλου» μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση άνοιας.