Τα νέα από το μέτωπο των νέων ιών είναι ενδιαφέροντα τόσο όσον αφορά τον νέο ιό της γρίπης των πτηνών αλλά και τον νέο κοροναϊό (MERS-CoV).
Από την μία μεριά η νέα γρίπη των πτηνών που ξεκίνησε από την Κίνα την περασμένη άνοιξη έχει μοναδικά χαρακτηριστικά «επίθεσης» στο αναπνευστικό σύστημα σύμφωνα με τους ερευνητές. Είναι δυνατό να εισβάλει στη μύτη γεγονός που επιτρέπει στον ιό να μεταδοθεί εύκολα και να διεισδύσει βαθιά στους πνεύμονες όπου μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.
Αυτή η διπλή επίθεση σύμφωνα με τους συγγραφείς της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Pathology δεν έχει ανιχνευθεί σε προηγούμενους ιούς της γρίπης των πτηνών.
Μέχρι σήμερα από την γρίπη των πτηνών Α (Η7Ν9) έχουν μολυνθεί 135 άνθρωποι και έχουν σημειωθεί 44 θάνατοι. Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία εξέτασαν σε ποια σημεία του αναπνευστικού συστήματος χτυπάει ο ιός π.χ., στο ανώτερο που καθιστά τη λοίμωξη πιο ήπια ή στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα όπου υπάρχει ο κίνδυνος της πνευμονίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο νέος ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας πνευμονία, κάτι που στο παρελθόν δεν ίσχυε για τον αυτού του τύπου. Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά την εκτίμηση του κινδύνου από την μετάδοση του συγκεκριμένου ιού.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό mBio έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός εμβολίου για έναν ακόμη αναδυόμενο ιού το νέο κοροναϊό (MERS-CoV) που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.
Μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει 114 άνθρωποι και έχουν σημειωθεί 54 θάνατοι.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης δημιούργησαν μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει το αρχικό βήμα για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου για τον συγκεκριμένο ιό.
Πηγή: vita.gr