Εισαγγελική παρέμβαση, επικαλούμενη υπολειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπανικολάου ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Ωστόσο, ο διοικητής του νοσοκομείου Γεώργιος Καλτσίδης επισημαίνει ότι η ΜΕΘ λειτουργεί κανονικά από τις 15 Αυγούστου, με πέντε γιατρούς και 23 νοσηλευτές, ενώ την προσεχή Πέμπτη θα διοριστεί ένας επικουρικός γιατρός.
Η ΜΕΘ του Παπανικολάου, μέχρι 31/12/2012, λειτουργούσε με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε οργανικές θέσεις για οχτώ κλίνες και έκλεισε, με αφορμή την ανακαίνιση και αύξηση των κλινών της σε 12, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Όπως αναφέρει ο κ. Καλτσίδης, η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε και η ΜΕΘ παραδόθηκε και λειτουργεί κανονικά από τις 15 Αυγούστου, με επαρκές προσωπικό.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Παπανικολάου, μέρος του προσωπικού μετακινήθηκε στη μονάδα μετεγχειρητικής παρακολούθησης της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, ενώ το κενό που δημιουργήθηκε στη ΜΕΘ καλύφθηκε από άλλους εργαζόμενους.
«Σήμερα η ΜΕΘ λειτουργεί κανονικά, με 12 κλίνες ενώ υπάρχουν άλλες έξι κλίνες στη μονάδα μετεγχειρητικής παρακολούθησης της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, όπου μεταφέρονται οι χειρουργημένοι ασθενείς, που έχουν παραμείνει 48 ώρες στη ΜΕΘ και στη συνέχεια παίρνουν εξιτήριο. Ουσιαστικά, η μονάδα μετεγχειρητικής παρακολούθησης είναι μια μονάδα αυξημένης φροντίδας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς που δεν είναι αναγκαίο να παραταθεί η νοσηλεία τους στη ΜΕΘ» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καλτσίδης.
Ωστόσο, η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η ΜΕΘ του Παπανικολάου υπολειτουργεί, παρά την ύπαρξη επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Η ΜΕΘ αυτή λειτουργούσε και μετά την παράδοση του έργου, στα μέσα του Ιουλίου, το προσωπικό της δεν επιστρέφει στη θέση του, σύμφωνα και με προηγηθείσα απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ, να μην καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο Νοσοκομείο και μεταφέρονται με όλους τους κινδύνους μεταφοράς τέτοιων περιστατικών σε άλλες ΜΕΘ και δη της επαρχίας, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικότητες υποστήριξης για αυτές τις περιπτώσεις (π.χ. νευροχειρουργούς) και πιθανώς να προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στους ασθενείς. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση καταστρατηγείται η συμφωνία χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που προβλέπει συνέχιση της λειτουργίας με αύξηση των θέσεων προσωπικού» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ διά της οποίας ερωτάται ο υπουργός Υγείας τι σκοπεύει να πράξει για αποκατάσταση της λειτουργίας της ΜΕΘ.
Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ ζητά εισαγγελική παρέμβαση για πιθανές πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες πιθανόν οδηγούν ασθενείς σε απώλεια της ζωής τους.