Την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη θέσπιση ανώνυμης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τον ιό HIV, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με θέμα «η Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του HIV».
Στόχος της ημερίδας, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η αποστιγματοποίηση όσων πάσχουν από τον ιό HIV, αλλά και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πρόληψη, τη διάγνωση, και τους τρόπους αντιμετώπισης του νοσήματος.
«Ξεκινάμε μια πολεμική εναντίον της άγνοιας, του κακού τρόπου αντιμετώπισης της νόσου HIV, και σε αυτήν είναι μαζί μας όλα τα κόμματα μαζί με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ανοίγοντας τις εργασίες.
«Εμείς ξεφεύγουμε από τη παγίδα των εύκολων συμβολισμών και μπαίνουμε μπροστά σε έναν αγώνα, που δεν θα περιοριστεί στη σημερινή δημοσιότητα αλλά βάζει τους επόμενους στόχους για περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας για την κατάργηση των διακρίσεων. Θα ακολουθήσουν εξίσου σημαντικές ημερίδες για την αντιμετώπιση, όχι μόνο αυτού του ιού αλλά και άλλων σοβαρών νοσημάτων, κουνώντας με το δάχτυλο μας τους δείχτες του ρολογιού για να καταταγεί αυτή η νόσος, που παλαιότερα ήταν μάστιγα, σε χρόνια πάθηση», υπογράμμισε ο κ. Τασσούλας. «Η Βουλή δεν είναι μόνο για να νομοθετεί και να ελέγχει αλλά και να παροτρύνει και να ευαισθητοποιεί τη κοινωνία και τους αρμόδιους για μια ασθένεια που ξεκίνησε ως μάστιγα και σήμερα είναι ένα χρόνιο νόσημα που αν εγκαίρως αντιμετωπιστεί θα εξασφαλίσει ποιότητα ζωής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Το να βάλουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα μπορεί να γίνει εφικτό μόνο αν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην πρόληψη, στη διάγνωση και στην προστασία των ασθενών, ενώ τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για τη κυβέρνηση αλλά και χρέος της πολιτείας, «είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που πάσχουν από τον ιό του aids». Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την άμεση χρηματοδότηση των κέντρων αναφοράς μέσω του ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν τάχιστα, όπως είπε, τα χιλιάδες δείγματα που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξετάσεις.
Στους άμεσους στόχους του υπουργείου, όπως είπε, είναι η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων, τα ειδικά προγράμματα ενημέρωσης με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γυναικών. «Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη θέσπιση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων που θα διασφαλίζουν την ανωνυμία των ασθενών», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Η αντιμετώπιση του HIV είναι μια μάχη για τη δημόσια υγεία αλλά και για την αξιοπρέπεια, και αυτό μας αφορά όλους».
Οικονόμου: Πολιτική βούληση και πραγματική συμμετοχή όλων στα κέντρα αποφάσεων
«Για μια πανεθνική εκστρατεία που απαιτεί τη συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου, των επιστημόνων και της κοινωνίας πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλης Οικονόμου. «Χρειάζεται πολιτική βούληση και πραγματική συμμετοχή όλων στα κέντρα αποφάσεων για την υλοποίηση δράσεων. Καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα την ισονομία και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πασχόντων. καλούμαστε να αναμετρηθούμε μια και καλή με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
«Το πρόβλημα της λοίμωξης βρήκε την Ελλάδα αρκετά έτοιμη», ανέφερε ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ε.Σ.Δ.Υ. «Τα πάμε αρκετά καλά. Σύμφωνα με τον κανόνα 90-90-90 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είμαστε πολύ κοντά στο 90% αναγνώρισης των φορέων, στο 90% των διαγνώσεων και 90% στη καταστολή. Επίσης τα πάμε καλά, σχεδόν άριστα, και με τα κριτήρια αποτελεσματικότητας», σημείωσε. Ο κ. Κυριόπουλος, πρότεινε να επεκταθεί η παρέμβαση της πολιτείας σε ότι αφορά τη προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για να καλυφθεί στο 90% και η ποιότητα της ζωής αυτών που πάσχουν από τη νόσο.
«Μας γεμίζουν αισιοδοξία τα καλά νέα για την άμεση ολοκλήρωση της ανώνυμης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», τόνισε ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», ενώ σημείωσε ότι μέσω της πρόληψης εξασφαλίζεται η μείωση των μολύνσεων. «Διαγνώστηκα με τον ιό HIV το 1995. Ζω 25 χρόνια με τον ιό. Είναι διαχρονική η αδιάλειπτη στήριξη των γιατρών μας εν μέσω τεράστιων δυσκολιών», είπε και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα πράγματα δεν είναι καλά. Η δωρεάν εξέταση για τον ιό είναι ακρογωνιαίος λίθος. Μπορεί να χρειαστεί και δύο μήνες για να την κάνεις».
Έμφαση, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στη στελέχωση των μονάδων λοιμώξεων και στην αποστιγματοποίηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων εκείνων που ζουν με τον ιό HIV, έδωσε o Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Από μάστιγα που ήταν μετατράπηκε σε ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία τα περιστατικά μειώθηκαν στα 4,5% από 5,6% ανά 100.000 πληθυσμού», ανέφερε. Η Γιώτα Τουλούμη, συντονίστρια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV, τόνισε μεταξύ άλλων ότι βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση των λοιμώξεων, η καθολική πρόσβαση των πασχόντων και η εξασφάλιση επαρκούς στελέχωσης των μονάδων λοιμώξεων.
Ο Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του aids, σημείωσε ότι το κράτος ενώ δαπανά 7000-12000 ευρώ το χρόνο για κάθε άρρωστο, συζητά τα 100 και 200 ευρώ για τη πρόληψη ενώ μίλησε και «για μονάδες λοιμώξεων που φυλλορροούν» και χρειάζονται ενίσχυση. «Όλοι μαζί πρέπει να καταπολεμήσουμε το στίγμα που έχει σχέση με την αποδοχή της διαφορετικότητας που πρέπει να υπάρχει σε όλη τη κοινωνία», κατέληξε.
Για τεράστια πρόοδο που έγινε με την οριοθέτηση των γεωγραφικών περιοχών, μίλησε ο Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής υγείας, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έκανε επίσης λόγο για αστοχίες που υπάρχουν και δεν βοηθούν στην αποστιγματοποίηση των ατόμων που πάσχουν με τον ιό, φέρνοντας παράδειγμα το βιβλίο της Γ΄ λυκείου, το οποίο όπως είπε, διδάσκει στα παιδιά πράγματα που ίσχυαν πριν 25 χρόνια.
Ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠαΔΑ, σημείωσε ότι ο ιός HIV, «είναι μια ιστορία που ξεκίνησε με φόβο και μέσα σε δυσκολίες αλλά που πλέον μπορούμε να συζητάμε με αισιοδοξία». Έμφαση έδωσε επίσης, «στην έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία και φροντίδα», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα φαίνεται να πέτυχε το στόχο 90-90-90 και μπορεί να καταφέρει μέχρι το 2030 να φθάσει στο 95-95-95.
Κικίλιας: Τρεις άμεσες δράσεις για όσους ζουν με λοίμωξη HIV
Τρεις ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να ανακουφιστούν όσοι ζουν με τη λοίμωξη HIV στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Η Εθνική Στρατηγική του HIV».
Πρόκειται για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.
«Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό «διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων και διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής».
Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ήδη μελετώνται σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του HIV, όπως είναι το PrEP, ένα εργαλείο πρόληψης που παρέχει η επιστήμη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού.
«Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα», κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».