O Richard Gunderman είναι καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έχει ερευνήσει για χρόνια τα χαρακτηριστικά της ευγνωμοσύνης.
Και πλέον μας λέει πως από τα πειράματά του έχει φανεί περίτρανα πως οι ευγνώμονες για όσα έχουν άνθρωποι ζουν και καλύτερα και πιο ευτυχισμένα.
Η ευγνωμοσύνη έχει βαθιές θρησκευτικές και φιλοσοφικές ρίζες, ισχυρίζεται, και όσοι την εκδηλώνουν βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και μελαγχολίας, διαχειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις και κοιμούνται ξέγνοιαστα.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και οι σύντροφοί τους αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους.
Είναι το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε στα καλά πράγματα της ζωής που μας κάνει ευγνώμονες για όσα έχουμε και απολαμβάνουμε έτσι καλύτερα την καθημερινότητα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και νοιαζόμαστε πιο πολύ τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους.
Επικαλούμενος από τον Αριστοτέλη, τον Κικέρωνα και τον Βολταίρο μέχρι και τον χριστιανισμό και τον βουδισμό, ο γιατρός βρίσκει μονίμως πως οι ευγνώμονες ζουν καλύτερα. Η παγίδα, μας λέει, είναι πως δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε καλύτερα από άλλους, καθώς αυτό έχει να κάνει με τη ζήλια και τον φθόνο.
Παρά για όσα καλά συμβαίνουν αποκλειστικά στις δικές μας ζωές. Σε τελική, μας λέει, τα καλύτερα πράγματα, όπως η αγάπη και η επικοινωνία, είναι δωρεάν για όλους…