Το μέλλον των αντιβιοτικών εξαρτάται από όλους μας. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
H αντίσταση στα αντιβιοτικά επεσήμανε ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Π.Φ.Υ. συνεχίζει να αυξάνεται και να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών. Το πρόβλημα εντείνεται μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο, καθώς οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικούς σε αντιβιοτικά οργανισμούς σχεδόν πάντα συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα, παρατεταμένη διαμονή και επιπλέον κόστος.
To παραπάνω γεγονός μπορεί να μειωθεί, εάν οι ασθενείς που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενημερώνονται από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς τους για τις εναλλακτικές επιλογές έναντι των αντιβιοτικών.
Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε, επεσήμανε ο κος Σκληρός, ότι «Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων, ενώ ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει».
Ο βήχας και ο πονόλαιμος, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων εάν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης.
Για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του πονόλαιμου αρκεί είτε μια αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποιο προϊόν που περιέχει αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά όπως οι παστίλιες Strepsils ή αν πρόκειται για οξύ πονόλαιμο που συνήθως συνοδεύεται απο φλεγμονή, μπορεί να χορηγηθεί ένα αντιφλεγμονώδες που καταπραΰνει τον λαιμό σε μορφή παστίλιας ή spray όπως π.χ. Strepfen. Τα προϊόντα αυτά παρέχουν άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση απο τα συμπτώματα του πονόλαιμου χωρίς να περιέχουν αντιβίωση.
Συμπερασματικά, λαμβάνετε τα αντιβιοτικά μόνο όταν σας συνταγογραφηθούν από το γιατρό σας και ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή, συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας των δόσεων, της συχνότητας και της διάρκειας της αγωγής. Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.