Την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ιατρικής και ανθρωπιστικής κατάστασης των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική στο Μαρόκο, ύστερα από την εντατικοποίηση των εφόδων και των μαζικών απελάσεων από τη Μαροκινή αστυνομία, εκφράζουν με σχετική ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, απελάθηκαν στα σύνορα Μαρόκο Αλγερίας και εγκαταλείφθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς τρόφιμα και νερό. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν από τις 19 Αυγούστου ως και τις 10 Σεπτεμβρίου σε διάφορες πόλεις του Μαρόκο, όπως η Ούζντα, Αλ-Χοσέιμα, Ναντόρ, Ταγγέρη, Ραμπατ, Καζαμπλάνκα και Φεζ. Σε πολλές από αυτές τις εφόδους οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μπουλντόζες και στην πόλη Ναντόρ ακόμα και ελικόπτερα και κατέστρεψαν τις σκηνές και τα σπίτια όπου έμεναν οι μετανάστες.
Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων συνελήφθησαν περίπου 600 με 700 μετανάστες και απελάθηκαν στα σύνορα του Μαρόκο με την Αλγερία. Εκεί οι μετανάστες αφέθηκαν μόνοι τους, χωρίς τρόφιμα και νερό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και έγκυες γυναίκες, μητέρες με παιδιά και άνθρωποι με ιατρικά προβλήματα ή και τραύματα που είχαν προέλθει από τις αστυνομικές εφόδους. Δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να γυρίσουν με τα πόδια πίσω στην Ούζντα ή να προσπαθήσουν να περάσουν στην Αλγερία. Εγκαταλειμμένοι εκεί μέσα στη νύχτα, κινδύνευαν να πέσουν θύματα επιθέσεων και ληστειών από εγκληματίες και λαθρεμπόρους που δρουν στην περιοχή. Όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη της Ούζντα δεν έχουν καθόλου χρήματα και προσωπικά υπάρχοντα και δεν έχουν πού να μείνουν.
«Η ομάδα μας βιώνει τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των μαζικών εφόδων και απελάσεων στην ιατρική και ψυχική κατάσταση των μεταναστών,» τονίζει ο Χόρχε Μαρτίν, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Μαρόκο. «Παρείχαμε ιατρική βοήθεια σε μία γυναίκα που είχε γεννήσει μόλις πριν από έξι μέρες. Την συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις και πέρασε πέντε μέρες σε ένα αστυνομικό τμήμα με το νεογέννητο μωρό της πριν την απελάσουν στα σύνορα. Κατάφερε να γυρίσει πίσω στην Ούζντα, αλλά υποφέρει τώρα από σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.»
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ομάδες των ΓΧΣ είδαν μία ανησυχητική αύξηση σε ασθενείς με ιατρικά προβλήματα που σχετίζονταν με περιστατικά βίας. Από τους 186 ασθενείς που έλαβαν ιατρική περίθαλψη από τους ΓΧΣ, οι 103 είχαν τραύματα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονταν με τη βία κατά τη διάρκεια των συλλήψεων. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη στέγης συνέβαλαν επίσης αισθητά στην αύξηση των ιατρικών προβλημάτων. Σχεδόν οι μισοί από τους μετανάστες που ζήτησαν ιατρική βοήθεια από τις ομάδες των ΓΧΣ είχαν ιατρικά προβλήματα που σχετίζονταν με τις άσχημες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Το 18% είχε δερματικές μολύνσεις, το 10% είχε μολύνσεις του αναπνευστικού και το 11% είχε γαστρεντερικά προβλήματα.
«Αυτή η εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης στο Μαρόκο έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια των μεταναστών και προσφύγων.» επισημαίνει ο Χόρχε Μαρτίν. Οι μαζικές έφοδοι και απελάσεις στα σύνορα αυξάνουν την ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τους βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ΓΧΣ καλούν τις Μαροκινές αρχές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που καθορίζονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία όταν υλοποιούν μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι αρχές πρέπει να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και ακεραιότητα των μεταναστών και να αποφεύγουν να τους εκθέτουν σε μία κατάσταση που αυξάνει την ανασφάλεια και τρωτότητα τους. Όπως καθορίζεται στην Μαροκινή νομοθεσία, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες μεταναστών δεν θα πρέπει να απελαύνονται στα σύνορα.
πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα