Ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «JAMA Network Open» ισχυρίζονται πως βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του τρόπου τοκετού και συγκεκριμένων νευροαναπτυξιακών και ψυχιατρικών διαταραχών.
Υποδεικνύουν ωστόσο με προσοχή πως τα αποτελέσματα χρειάζονται περαιτέρω ανάλυσης και πρέπει να γίνουν δεκτά με σκεπτικισμό, όπως δήλωσαν και επιστήμονες που δεν σχετίζονται με τη μελέτη.
Οι ερευνητές βρήκαν πως οι καισαρικές τομές συνδέονται με έναν μικρό μεν, αλλά στατιστικά σημαντικό δε κίνδυνο αυτισμού και συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, αυξάνοντας δηλαδή την πιθανότητα κατά 33% και 17% αντίστοιχα.
Αυτό που έκαναν ήταν μια μετα-ανάλυση 61 ερευνών από 19 χώρες, εξετάζοντας δεδομένα τοκετού από 20 εκατομμύρια γέννες από το 1999 ως σήμερα. Αλλά, και υπάρχει ένα μεγάλο αλλά εδώ, η συσχέτιση δεν ήταν σταθερή και συνεπής σε κάθε έρευνα.
Όπως υποδεικνύουν εξάλλου και οι ίδιοι, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας που να εξηγεί τη σύνδεση της καισαρικής με τις δύο αυτές παθήσεις, ένας παράγοντας που πρέπει να ερευνηθεί σε επόμενες μελέτες.
«Συνολικά, οι παθήσεις που μελετήσαμε [αυτισμός και ελλειμματική προσοχή δηλαδή] είναι γενικά μη κοινές, οπότε αν οι αυξήσεις στον κίνδυνο συνδέονται πράγματι με την καισαρική, οι απόλυτες αυξήσεις των τιμών του κινδύνου παραμένουν χαμηλές», δήλωσε ο βρετανός καθηγητής στατιστικής που πήρε μέρος στη μελέτη, Kevin McConway.
Και βέβαια, παρά το γεγονός ότι η μελέτη είδε θετική διασύνδεση καισαρικής και αυτισμού, δεν μιλάμε για αιτιώδη δεσμό. Πιθανότατα κάτι άλλο συνδέει αυτές τις δύο καταστάσεις, όπως λένε και ξαναλένε στο άρθρο τους.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν πως η καισαρική τομή προκαλεί νευροαναπτυξιακές διαταραχές», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας James Findon που πήρε μέρος στην έρευνα, «οι γονείς πρέπει να είναι ήσυχοι ότι η καισαρική είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν χρειάζεται ιατρικά»…