Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν έναν καινοτόμο επίδεσμο καλυμμένο με μικροσκοπικές βελόνες για την επούλωση χειρουργικών τραυμάτων.
Το επίθεμα με τις βελόνες είναι εμπνευσμένο από ένα σκουλήκι που ζει στα σπλάχνα του ψαριού και προσκολλάται σε αυτά χρησιμοποιώντας τις ακίδες του που μοιάζουν με αυτές του κάκτου, επουλώνοντας το δέρμα χωρίς τη χρήση ραμμάτων.
Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι το επίθεμα είναι τρεις φορές πιο δυνατό από τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με εγκαύματα. Οι κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα στέφθηκαν με επιτυχία, αναφέρει το περιοδικό «Nature Communications».
Η ομάδα από τη Βοστόνη που είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του συμπληρώνει ότι το επίθεμα θα μπορούσε να «μεταφέρει» και φαρμακευτικές ουσίες μέσω των μικροσκοπικών του βελόνων.
«Ο μοναδικός σχεδιασμός επιτρέπει στις βελόνες να κολλήσουν στους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας έτσι τη μικρότερη δυνατή ζημιά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Jeffrey Karp. «Επιπλέον», συνεχίζει, «όταν χρειαστεί να αφαιρέσουμε το επίθεμα από το δέρμα, προκαλούνται –συγκριτικά με τα ράμματα- λιγότερες βλάβες στους ιστούς, στο αίμα και στα νεύρα, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος».
Πηγή: vita.gr