Η πάθηση της ακράτειας ούρων, που απασχολεί μία στις τέσσερις γυναίκες όλων των ηλικιών στην Ελλάδα, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, την οποία οργανώνουν ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την προβολή του ημίωρου ντοκιμαντέρ και αμέσως μετά συζήτηση με τον επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας του ΑΠΘ, Απόστολο Αποστολίδη, και επιστήμονες του ΙΜΟΠ. Οι παρευρισκόμενοι θα κληθούν να αξιολογήσουν το οπτικοακουστικό υλικό που θα παρακολουθήσουν συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα ιατρικά δεδομένα, η ακράτεια ούρων είναι πολύ συχνή πάθηση, η οποία αφορά όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τους πολιτισμούς. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και τα συμπτώματά της επηρεάζουν σημαντικά τη φυσική, ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση του πάσχοντος. Η άποψη, όπως αναφέρει το thestival.gr, ότι η ακράτεια είναι συνέπεια του γήρατος είναι λανθασμένη, ενώ εξαιτίας αυτού του μύθου πολλοί ασθενείς δεν αναζήτησαν εγκαίρως ιατρική βοήθεια.
Οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης των πασχόντων, οι οποίοι δεν πρέπει να αισθάνονται καμία ντροπή γι’ αυτό που τους συμβαίνει χωρίς τη θέλησή τους.
Επίσης, στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ακράτεια ούρων θεραπεύεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων.