Η ασπιρίνη πέρα από τον πονοκέφαλο φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσει και από την εμφάνιση μελανώματος. Αυτό υποστηρίζει αμερικανική μελέτη, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, αλλά όχι παρεμφερή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, έπειτα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 12ετίας, από ευρείας κλίμακας μελέτη σχετικά με τις συνέπειες της ηλιοθεραπείας σε γυναίκες.
Ωστόσο, η επικεφαλής της έρευνας, Τζιν Τανγκ, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει κάθε γυναίκα να αρχίσει την τακτική λήψη ασπιρίνης για να αποφύγει τον καρκίνο του δέρματος. «Αυτή η μελέτη συσχετίζει τη χρήση της ασπιρίνης με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αλλά δεν την αποδεικνύει», σημείωσε χαρακτηρίστηκα.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η Τανγκ και οι συνεργάτες της επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις σχεδόν 60.000 λευκών γυναικών, ηλικίας 50 με 79, οι οποίες απαντούσαν κάθε χρόνο σε ερωτηματολόγια για το τι φάρμακα λάμβαναν και αν είχαν λάβει νέα διάγνωση. Στη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόλις 548 γυναίκες-λιγότερο από 1%- διαγνώστηκαν με μελάνωμα.
Από αυτές που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη.
Η χρήση ασπιρίνης για πέντε χρόνια ή περισσότερα προέκυψε ότι συνδέεται με 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι γυναίκες που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιμπουπροφαίνη και η ναπροξένη, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Το ίδιο και εκείνες που λάμβαναν ακεταμινοφαίνη.
Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν την έκκριση πρωτεϊνών που θεωρείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, επομένως δεν είναι σαφές γιατί μόνο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος.
Παρόλα αυτά, η Τανγκ υποστήριξε ότι ίσως το δείγμα να μην ήταν επαρκές, καθώς ήταν μικρός ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, πλην της ασπιρίνης.
Ωστόσο, ο Ράνταλ Χάρις, ερευνητής του καρκίνου από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ohio State στο Κολόμπους του Οχάιο, δήλωσε ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται τα οποία καταδεικνύουν ότι η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα.
«Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα αξίζει να λαμβάνει κάποιος ένα από αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά και σε σχετικά μικρή δόση…δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικά αν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου», λέει ο Χάρις.
Τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 77.000 νέα κρούσματα αυτής της μορφής καρκίνου θα διαγνωστούν μέσα στο 2013 και λίγο περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο.