Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της λύσσας σε όλη την επικράτεια θα υλοποιήσει εφέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο και έχει προωθηθεί προς υπογραφή και στον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο.
Το ποσό, δε, με το οποίο επιχορηγεί αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης επιπλέον ποσού κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο..
Ο ιός επανεμφανίστηκε στη χώρα μας έπειτα από 25 χρόνια τον περασμένο Οκτώβριο στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης σε αλεπού.
Ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους, που αποτελούν τις «δεξαμενές» του ιού.
Στους ανθρώπους προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων και στη βιβλιογραφία είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις ανθρώπων που επέζησαν από λύσσα, χωρίς την έγκαιρη χορήγηση αντιλυσσικής αγωγής.
Τα τελευταία χρόνια, κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα.
Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους αλλά κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.