Ισπανοί ερευνητές ακολούθησαν το χάρτη μικροχλωρίδας στο μητρικό γάλα, το οποίο είναι η κύρια πηγή θρέψης στα νεογνά. Η έρευνα αποκάλυψε μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία από αυτή που πίστευαν ότι υπάρχει προηγουμένως: Περισσότερα από 700 είδη.
Το μητρικό γάλα είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν πώς η μικροβιακή χλωρίδα θα αναπτυχθεί στο νεογνό. Ωστόσο η σύνθεση και ο βιολογικός ρόλος των συγκεκριμένων βακτηρίων στα νεογνά παραμένει άγνωστος.
Ομάδα Ισπανών επιστημόνων χρησιμοποιεί τεχνική βασισμένη στη συγκεντρωτική ανάγνωση του DNA για τον εντοπισμό της ομάδας βακτηρίων που περιέχονται στο μητρικό γάλα, που ονομάζεται μικροβίωμα.
Χάρις στην έρευνά τους, τώρα μπορούν να καθοριστούν μεταβλητές πριν και μετά τον τοκετό που επηρεάζουν τον μικροβιακό πλούτο του γάλακτος.
Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη έκκριση των μαστικών αδένων μετά τον τοκετό. Σε ορισμένα δείγματα του υγρού, ανακαλύφτηκαν περισσότερα από 700 είδη αυτών των μικροοργανισμών που είναι περισσότερα από αυτά που ανέμεναν αρχικά οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».
Η ερευνήτρια María Carmen Collado, του Agrochemistry και ο Alex Mira, του Higher Public Health Research Centre, δήλωσαν ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν τέτοια ποικιλία χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική ανάγνωσης του DNA σε δείγματα πρωτογάλακτος και μητρικού γάλατος. Το δεύτερο συλλέχτηκε μετά από 1 και 6 μήνες θηλασμού.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το γάλα των υπέρβαρων μητέρων ή όσων αυξάνουν το βάρος τους περισσότερο από όσο συνιστάται στην εγκυμοσύνη περιέχει μικρότερη ποικιλία ειδών.
Το είδος του τοκετού επίσης επηρεάζει το μικροβίωμα στο μητρικό γάλα. Αυτό μητέρων που υποβλήθηκαν σε καισαρική είναι διαφορετικό και όχι τόσο πλούσιο σε μικροοργανισμούς όσο αυτό των μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά. Ωστόσο όταν η καισαρική δεν είναι προγραμματισμένη η σύνθεση του γάλακτος είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτή μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ορμονική κατάσταση της μητέρας την περίοδο του τοκετού παίζει επίσης ρόλο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη σημαδιών στρες όπως και ορμονικών σινιάλων που είναι συγκεκριμένα στον τοκετό θα μπορούσε να επηρεάσει τη μικροβιακή σύνθεση και ποικιλία του μητρικού γάλακτος.
Δεδομένου ότι τα βακτήρια που περιέχονται στο μητρικό γάλα αποτελούν μια από τις αρχικές περιστάσεις επαφής με μικροοργανισμούς που αποικούν το πεπτικό του νεογνού, οι ερευνητές εργάζονται τώρα να διαπιστώσουν αν ο ρόλος τους είναι μεταβολικός ή ανοσοποιητικός.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα άνοιξαν νέους δρόμους για το σχεδιασμό στρατηγικών παιδικής διατροφής που βελτιώνουν την υγεία.
Πηγή: iatronet.gr