Το ρόλο της διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (εντερική δυσβίωση) σε σχέση με την καρκινογένεση εξέτασαν πρόσφατα γάλλοι ερευνητές.
Η διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου έχει συνδεθεί με εντερικές διαταραχές όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η εντερική δυσβίωση είναι αυτή που επιφέρει τη νόσο ή αποτελεί συνέπεια της νόσου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Mathias Chamaillard από το πανεπιστήμιο της Λιλ εξέτασαν την εντερική φλεγμονή και την καρκινογένεση που οφείλεται σε φλεγμονή σε πειραματόζωα με δυσβίωση. Παρατήρησαν ότι η δυσβίωση επέτεινε την φλεγμονή και αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Η αντιμετώπιση με αντιβιοτικά ή με «μεταμόσχευση» κοπράνων από υγιή ποντίκια μείωσε τον κίνδυνο της νόσου και οδήγησε μακροπρόθεσμα σε ευεργετικές αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.
Αντιθέτως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεταμόσχευση σε υγιή ποντίκια δυσβιωτικών κοπράνων οδήγησε σε αύξηση της φλεγμονής των εντέρων και των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation και σύμφωνα με τους ειδικούς, τεκμηριώνουν ότι οι πληθυσμοί των μικροβίων που διαβιούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του από φλεγμονές και ογκογένεση προερχόμενη από τις φλεγμονές.
Πηγή: vita.gr