Μια ιδιαίτερη όσο και επίπονη θεραπεία εφαρμόζει εδώ και μια δεκαετία ένας 78χρονος αγρότης από την πόλη Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας. Μια φορά το μήνα ο Pepe Casanas δέχεται τσιμπήματα από σκορπιό που πιάνει ο ίδιος, καθώς ισχυρίζεται πως το δηλητήριό του απομακρύνει τους ρευματικούς πόνους που τον ταλαιπωρούν.
«Βάζω τον σκορπιό εκεί που αισθάνομαι πόνο. Πονάει για λίγο, αλλά μετά καλμάρει και ο πόνος εξαφανίζεται», λέει ο 78χρονος. Κάποιες φορές μάλιστα, φυλάει έναν σκορπιό κάτω από ψάθινο καπέλο του σαν γούρι.
Σύμφωνα με Κουβανούς ερευνητές το δηλητήριο του μπλε σκορπιού (η επιστημονική του ονομασία είναι Rhopalurus junceus), φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνδράμει στην ανακούφιση από τους πόνους. Μπορεί, μάλιστα, να καθυστερήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ορισμένες περιπτώσεις. Η διεθνής κοινότητα ογκολόγων δεν έχει πειστεί απόλυτα για την επίδραση που μπορεί να έχει το δηλητήριο του σκορπιού στην καταπολέμηση του καρκίνου τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.
Μια φαρμακευτική εταιρεία από την Κούβα, πάντως, η Labiofam, από το 2011 χρησιμοποιεί δηλητήριο σκορπιού για την παρασκευή του φαρμάκου ομοιοπαθητικής Vidatox.
Όπως λέει στο Reuters ο διευθυντής της Labiofam, Carlos Alberto Delgado, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου παρουσιάζουν ετήσια αύξηση της τάξης του 10%. Το Vidatox διατίθεται σε 15 χώρες παγκοσμίως και τώρα ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της Κίνας, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη χώρα.
Στην Κούβα το Vidatox χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Κάθε μπουκαλάκι κοστίζει κάτω από ένα δολάριο. Στη μαύρη αγορά στο εξωτερικό όμως η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 140 δολάρια.
Το εν λόγω σκεύασμα διεγείρει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου ομοιοπαθητικής ιατρικής της Labiofam, Dr. Fabio Linares.
«Έπειτα από τέσσερα – πέντε χρόνια χρήσης του φαρμάκου, ο γιατρός που με παρακολουθεί μου είπε πως ο καρκίνος μου δεν έχει προχωρήσει», λέει στο Reuters ο Jose Manuel Alvarez Acosta, ο οποίος το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη.
Η Labiofam συνιστά το Vidatox ως συμπληρωματική θεραπεία και τονίζει πως δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις συμβατικές.
Από τη φύση στο εργαστήριο
Η μέθοδος που ακολουθείται για την παρασκευή του φαρμάκου έχει ως εξής: στο εργαστήριο της Labiofam στην πόλη Σιενφουέγος, στεγάζονται περί τους 6.000 σκορπιούς. Βρίσκονται μέσα σε πλαστικά κουτιά και κάθε λίγες μέρες οι υπάλληλοι του εργαστηρίου τους παρέχουν τροφή και νερό. Μια φορά τον μήνα με μια χειροποίητη συσκευή τους εφαρμόζουν ηλεκτρικό σοκ 18V στην ουρά ώστε να απελευθερώσουν μερικές σταγόνες δηλητήριο.
Στη συνέχεια, το δηλητήριο αραιώνεται με αποσταγμένο νερό και ανακινείται έντονα ώστε να ενεργοποιηθεί η «ζωτική του ενέργεια» όπως αναφέρουν οι γιατροί της ομοιοπαθητικής.
Οι σκορπιοί που χρησιμοποιούνται, πιάνονται στη φύση, καθώς όπως λένε οι υπάλληλοι το δηλητήριό τους, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο, δεν είναι το ίδιο ισχυρό όταν μεγαλώνουν σε αιχμαλωσία. Κατά μέσο όρο κάθε σκορπιός μένει για δύο χρόνια στο εργαστήριο και εν συνεχεία απελευθερώνεται στο φυσικό του περιβάλλον.
This 78-year-old Cuban man has been stinging himself with scorpions – vowing that the venom wards off his rheumatism pains. ? pic.twitter.com/46Gm0Qpz7r
— Al Jazeera English (@AJEnglish) 17 Δεκεμβρίου 2018