Σε έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της πόλης Κιέτι, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό κέντρο της Νάπολης, αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση σάλτσας φρέσκιας ντομάτας, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Διαπιστώσανε πως όταν στη διατροφή συμπεριλαμβάνεται συστηματικά σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μη αποφλοιωμένη, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανισθεί καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές που συνδέονται με την ασθένεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα πειραματόζωα που τράφηκαν με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας παρουσίασαν μειωμένη θνησιμότητα σε ποσοστό μέχρι και 67%.
Μάλιστα ο όγκος επεκτάθηκε, με πιο αργούς ρυθμούς, υπήρξε σημαντική αντιοξειδωτική δράση και οι δείκτες που μετρούν την σοβαρότητα της φλεγμονής ήταν σχετικά χαμηλοί.