Αμέσως μετά τη γέννηση η όραση είναι πολύ χαμηλή και φτάνει μόλις το 1/20 (5%) της φυσιολογικής! Στο τέλος του 3ου μήνα είναι περίπου 2/10 (20%).
Στους επόμενους 3 μήνες αναπτύσσεται ταχύτερα και στο τέλος του 6ου μήνα έχει φτάσει σχεδόν στα φυσιολογικά επίπεδα, 7-10/10 (70%-100%).
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα μάτια;
Η πρώτη αδρή εξέταση θα γίνει αμέσως μετά τη γέννηση από τον Οφθαλμίατρο του Μαιευτηρίου, για τυχόν ανατομικές ανωμαλίες στα βλέφαρα, θολερότητες στον κερατοειδή ή το φακό κλπ.
Οι επόμενες αδρές εκτιμήσεις της κατάστασης και της λειτουργικότητας των ματιών (κινητικότητα, παρακολούθηση αντικειμένων, στραβισμός κλπ.), θα γίνεται από τον οικογενειακό Παιδίατρο στις περιοδικές εξετάσεις του βρέφους και σε περίπτωση υποψίας οφθαλμικού προβλήματος θα παραπέμπεται αμέσως σε Οφθαλμίατρο.
Το 1ο μήνα τα μάτια δεν συνεργάζονται, οπότε το βρέφος μπορεί να δίνει την ψευδή εντύπωση ότι στραβίζει. Στο τέλος του 2ου μήνα μπορεί και παρακολουθεί τις οριζόντιες κινήσεις, ενώ στο τέλος του 3ου παρακολουθεί και τις κάθετες.
Από τον 3ο χρόνο, η εξέταση θα γίνεται ανά έτος από το γενικό Οφθαλμίατρο και μόνο αν υπάρξει πολύ εξειδικευμένο πρόβλημα θα παραπέμπεται σε ειδικό. Θα ελέγχεται κυρίως η οπτική οξύτητα, η ύπαρξη στραβισμού, νυσταγμού, θολερότητες στο φακό ή τον κερατοειδή κλπ.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας και εφ’ όσον δεν έχει διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα, οι εξετάσεις θα εξακολουθούν να γίνονται ανά έτος. Αν όμως διαπιστωθεί πρόβλημα, τότε ανάλογα ίσως χρειαστεί το παιδί να εξετάζεται κάθε 3-6 μήνες αρχικά και αργότερα, όταν το πρόβλημα τεθεί υπό έλεγχο, ανά έτος.
Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πρόωρα και μπει σε θερμοκοιτίδα, τότε ίσως χρειαστεί τακτικότερος έλεγχος από Οφθαλμίατρο .
Οφθαλμικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας:
Τα σοβαρότερα προβλήματα στη παιδική ηλικία είναι:
1. Προωρότητα: Πρόκειται για βρέφη που έχουν γεννηθεί νωρίτερα από την 32η εβδομάδα κυήσεως ή έχουν βάρος κατά τη γέννηση μικρότερο των 1250 gr ή έχουν μπει για μεγάλο διάστημα σε θερμοκοιτίδα. Τα βρέφη αυτά θα πρέπει να εξετάζονται από Οφθαλμίατρο στο τέλος του 1ου μήνα και μετά τον 6ο , το 12ο και τον 18ο μήνα και εφ’ όσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, να γίνουν οι απαραίτητες θεραπευτικές ενέργειες. Τα πρόωρα μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα οφθαλμικά προβλήματα όπως διαθλαστικές ανωμαλίες, στραβισμό και αμβλυωπία, με σοβαρότερο όμως την αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Αυτή είναι μία σοβαρή πάθηση του αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση και να καταλήξει ακόμα και σε τύφλωση.
2. Διαθλαστικές ανωμαλίες: Μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός. Είναι προβλήματα που συχνά ξεκινούν από την παιδική, τη νηπιακή ή ακόμα και τη βρεφική ηλικία και χρειάζονται εγκαιρη αντιμετώπιση (βλ. Οφθαλμικές Παθήσεις).
3. Στραβισμός-Αμβλυωπία: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προφυλάσσει από την μόνιμη μείωση της όρασης (βλ. Οφθαλμικές Παθήσεις).
Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις οφθαλμικού προβλήματος:
Το βρέφος δεν στρέφει το βλέμμα του προς το φως όταν αναβοσβήνουμε ένα φανό στα πλάγια του προσώπου του(1ος μήνας)
Δεν παρακολουθεί τις κινήσεις αντικειμένου που κινείται εμπρός από τα μάτια του(4ος μήνας)
Δεν ψάχνει με το βλέμμα του ή στρέφοντας το κεφάλι, την μητέρα ή τον πατέρα του(7ος μήνας)
Δεν προσπαθεί να πιάσει διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται εμπρός του
Το βρέφος αλληθωρίζει
Γέρνει το κεφάλι του πλάγια
Τρίβει συχνά τα μάτια του
Ακόμα και σε δυνατό φως οι κόρες των ματιών παραμένουν μεγάλες
Κινεί τα μάτια χωρίς να παρακολουθεί κάποιο αντικείμενο
Τα μάτια τρεμοπαίζουν
Υπάρχουν δυσμορφίες στα βλέφαρα, ο κερατοειδής είναι θολός ή οι κόρες έχουν χρώμα γκριζόλευκο
Εχει ασυνήθιστα μεγάλα μάτια
Τα μάτια του είναι συνεχώς κόκκινα και δακρυσμένα
Συχνά σκοντάφτει ή χτυπάει σε αντικείμενα που βρίσκονται εμπρός του
Όταν κοιτάζει μια ζωγραφιά, «κολλάει» το πρόσωπό του στο βιβλίο
Πώς πρέπει να είναι τα παιδικά γυαλιά
Θα πρέπει να είναι άθραυστα και ελαφριά
Το στήριγμα στη μύτη να είναι μαλακό
Οι βραχίονες να κυκλώνουν τα αυτιά, έτσι ώστε να μην γλιστράνε
Πώς θα τα συνηθίσει
Μερικά βρέφη ίσως χρειαστούν γυαλιά σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση τους! Έχει μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε το βρέφος ή το νήπιο να συνηθίσει να φοράει τα γυαλιά. Στην αρχή το να τα φορέσει έστω και για λίγα λεπτά, είναι επιτυχία. Όσο όμως θα τα συνηθίζει, τόσο θα τα φοράει όλο και περισσότερο χρόνο.
Το πρώτο διάστημα, ίσως φανούν χρήσιμα κάποια τεχνάσματα, όπως το να προσπαθούμε να του φορέσουμε τα γυαλιά όταν ασχολείται με κάτι, παίζει ή όταν είμαστε έξω στο δρόμο, οπότε η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού και δε δίνει σημασία στα γυαλιά. Αν στις αρχές τα τραβάει θέλοντας να τα βγάλει, δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε. Το ίδιο μπορεί να κάνει και με ένα καπέλο μέχρι να το συνηθίσει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή εκ μέρους μας.
Πηγή: iator.gr