Καμία σχέση δεν φαίνεται να έχουν οι πιθανότητες μιας μεσήλικης γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού με το εάν παίρνει συχνά ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά, υποδεικνύει νεότερη μελέτη Αμερικανών ερευνητών.
Προηγούμενες μελέτες είχαν αφήσει ένα ομιχλώδες τοπίο γύρω από τη σχέση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και του καρκίνου του μαστού. Κάποιες έκαναν λόγο για προστατευτική δράση λ.χ. της ασπιρίνης, καθώς και για μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ενώ άλλες κατέληγαν σε ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα, ταυτίζοντας τη χρήση παυσιπόνων με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Βέβαια, είναι ακόμα πιθανόν, συγκεκριμένες ομάδες γυναικών, να επωφεληθούν από ορισμένες δόσεις ασπιρίνης, ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δήλωσε ένας ερευνητής που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν προκύπτει κάποια αξιόπιστη απόδειξη ότι αυτά τα παυσίπονα εξασφαλίζουν αυξημένη προστασία των γυναικών ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επισημαίνει η επιδημιολόγος Lynn Rosenberg από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αν οι γυναίκες ψάχνουν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν, νομίζω, κάποιες αρκετά πειστικές αποδείξεις ότι μπορούν να το πετύχουν με συστηματική άσκηση και με διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Zhang Xuehong του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη σε περισσότερες από 100.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ, οι οποίες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη χρήση φαρμάκων, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης τυχόν νέες ιατρικές διαγνώσεις. Από την ανάλυση των στοιχείων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων – ακόμη και με καθημερινή χρήση για περισσότερα από 10 χρόνια – δεν επηρεάζει, είτε θετικά είτε αρνητικά, τον κίνδυνο των γυναικών να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Πηγή: cosmedic.gr