Πόσες φορές διαβάσατε για το «μαγικό» συμπλήρωμα που βοηθάει σε καλύτερη καύση λίπους, οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους ή/και σας βοηθά εύκολα να «χτίσετε» το σώμα που επιθυμείτε; Για να μην αναφερθούμε στον αριθμό και την ποικιλία των σκευασμάτων που μπορούμε να βρούμε από το ράφι του φαρμακείου έως και το γυμναστήριο της γειτονιάς.
Οι αθλητές καταφεύγουν σε αντίστοιχες λύσεις, επειδή πιστεύουν ότι αυξάνουν την βραχυπρόθεσμη απόδοσή τους στο άθλημα ή ότι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησης. Στη φαρμακευτικά προσανατολισμένη ανταγωνιστική μας κουλτούρα, η χρήση συμπληρωμάτων και άλλων φαρμάκων για εργογόνους σκοπούς συνεχίζει να αυξάνεται ακόμα και μεταξύ μαθητών που συμμετέχουν σε αθλήματα ή ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Για τον λόγο αυτό προϊόντα που διαφημίζονται ότι μειώνουν το λίπος του σώματος και αυξάνουν την μυϊκή μάζα γίνονται best sellers σε μία νύχτα.
Τι από αυτά που διατίθενται τελικά στην αγορά είναι κατάλληλο για εμάς και τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε- απώλεια βάρους, ενίσχυση αθλητικής απόδοσης κλπ; Μας είναι αλήθεια τόσο απαραίτητα;
Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Σε γενικές γραμμές, μέχρι τώρα, οι συστηματικά δραστήριοι άνθρωποι είτε με κίνητρο την εμφάνιση ή την καλή φυσική κατάσταση, είτε όσοι ασχολούνται πιο σοβαρά με τον αθλητισμό δεν χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που περιέχονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η κύρια διαφορά στις διατροφικές συνθήκες ανάμεσα σε αθλητές και μη αθλητές είναι ότι οι αθλητές απλά χρειάζεται να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις ίδιες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής συνολικά με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να καλύπτουν τις επιπλέον ενεργειακές απαιτήσεις που προκύπτουν μέσα από την προπόνηση.
Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής κρίνεται αναγκαία και άλλες φορές και επιτακτική. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. η παρουσία έλλειψης κάποιου θρεπτικού συστατικού, η περίοδος εγκυμοσύνης, κάποια έντονη προπονητική/ αγωνιστική περίοδος, ή κάποια έντονη περίοδος στρες με δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών από τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή, αλλά καταναλώνονται συμπληρωματικά και ενισχυτικά αυτής. Προτού καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα συστήνεται να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού όσο αφορά την ασφάλεια-αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε τέτοιου σκευάσματος.
Πηγή: nutrimed.gr