Παραδοσιακά, οι δελεαστικές τροφές θεωρούνται και «ανθυγιεινές» και κατ’ επέκταση «απαγορευμένες» σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμα και τα πιο «ανθυγιεινά» τρόφιμα μπορεί να κρύβουν πολλές αρετές, καθώς περιέχουν ωφέλιμα συστατικά. Ας δούμε ποιες λιχουδιές μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.
Αυγά
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται μία πλήρης και απαραίτητη τροφή για τα νήπια και τα παιδιά. Κι αυτό, γιατί στον κρόκο του περιέχονται οι απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), ενώ τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Επίσης, τα αυγά προκαλούν γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα στο επόμενο γεύμα η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται να είναι μικρότερη. Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες δεν περιορίζουν την κατανάλωση αυγών όπως παλιότερα αλλά αποτρέπουν μόνο την υπερβολική κατανάλωσή τους (>8/βδομάδα). Το βραστό αυγό είναι χορταστικό με μόνο 80 θερμίδες και γι’ αυτό αποτελεί ένα ιδανικό πρωινό.
Βοδινό κρέας
Το βοδινό κρέας ανήκει στα κόκκινα κρέατα που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότ είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, το άπαχο βοδινό κρέας μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ επιπρόσθετα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Το βοδινό κρέας όπως και τα αυγά, μπορούν να κρατήσουν το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Για τη σωστή κατανάλωσή του, επιλέξτε άπαχα κομμάτια. Η συνολική ποσότητα ψημένου κρέατος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος της παλάμης σας.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά, εδώ και χρόνια ανήκουν στα παρεξηγημένα τρόφιμα, ειδικά στο πλαίσιο μιας δίαιτας. Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν περισσότερο από τα υπόλοιπα υδατανθρακούχα τρόφιμα, αφού δίνουν -ως υδατάνθρακες- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκείνο που καθιστά τις μακαρονάδες θερμιδική «βόμβα» για τη σιλουέτα και την υγεία είναι οι παχυντικές σάλτσες, ειδικά αυτές που περιέχουν κρέμα γάλακτος, τυριά και αλλαντικά. Μια σκέτη μερίδα ζυμαρικά με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λαχανικά ή με λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, δεν αποτελεί παχυντικό πιάτο. Για ακόμη πιο υγιεινό γεύμα προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία βοηθούν στην μείωση του βάρους και στην διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ποπ κορν
Μία τροφή που μπορεί να καλύψει την λιγούρα για πατατάκια και άλλα σνακ που στοιχίζουν θερμίδες! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά οπότε θα μπορούσε να καταναλωθεί μέσα στην ημέρα σαν χορταστικό σνακ. Αυτό που θα ανέβαζε το θερμιδικό περιεχόμενο των ποπ κορν αλλά και θα υποβάθμιζε την θρεπτική τους αξία είναι η προσθήκη βουτύρου και αλάτιου. Μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα…δοκιμάστε τα!
Ξηροί καρποί
Είναι μία έξυπνη επιλογή για τα ενδιάμεσα γεύματά σας, μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Περιέχουν λίγο περισσότερες θερμίδες, αλλά έχουν πολύ καλή θρεπτική αξία ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Καφές
Ο καφές έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βλαβερές επιδράσεις στα νεύρα και στο στομάχι. Κάτι τέτοιο όμως, αφορά υπερκαταναλώσεις ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση. Επίσης, έχουν υπάρξει συσχετίσεις για προστατευτική του δράση στην εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Θα πρέπει τέλος να έχετε στο νου σας ότι η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας γάλακτος ή σαντιγής αυξάνει την θερμιδική πυκνότητα του ροφήματος και είναι δυνατόν να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Σοκολάτα
Όταν ήμασταν μικροί, οι σοκολάτες στο σπίτι ήταν πάντα κρυμμένες, γιατί όλοι μας έλεγαν ότι τα γλυκά μας κάνουν κακό. Αυτό όμως γινόταν επειδή δεν υπήρχε μέτρο στην κατανάλωσή της. Μεγαλώνοντας, μάθαμε ότι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει καλό. Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας που υπάρχουν στο κακάο, οι πολυφαινόλες, έχουν συνδεθεί με πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στην υγεία. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δύο συστατικά που υποστηρίζεται ότι διεγείρουν την έκκριση των «ορμονών της ευτυχίας», όπως τη σεροτονίνη και γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν αντίδοτο κατά της μελαγχολίας. Αν ωστόσο δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή της μπορεί κάλλιστα να προσθέσει περιττές θερμίδες. Μία ποσότητα των 30γρ./ημέρα μπορεί να αποτελεί μέρος ένος υποθερμιδικού διαιτολογίου για να μην στερείστε σε γεύση.
Κακές τροφές σε σωστές μερίδες
Κάθε τρόφιμο προσδίδει στον οργανισμό τα θετικά στοιχεία του, όταν δεν γίνεται κατάχρησή του. Έτσι, δεν είναι τα παρεξηγημένα τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους. Γι’ αυτό μια καλύτερη στρατηγική, για να καταφέρετε να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές, είναι να θέσετε όρια στην ποσότητα κατανάλωσης των τροφίμων. Όπως λέει και το αρχαίο ρητό, «παν μέτρον άριστον»!
Πηγή: mednutrition.gr