Η υγεία των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας επιδεινώνεται σημαντικά από την ήλιο και τη ζέστη.
Σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών νευρολόγων, η δραστηριότητα της ασθένειας μεταβάλλεται ανά εποχή και, άγνωστο γιατί, αυξάνεται κατά τη διάρκεια των θερμότερων και πιο ηλιόλουστων μηνών της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Η μελέτη, υπό την Ντομινίκ Μέγιερ του Νοσοκομείου Μπρίγκαμ της Βοστώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» (Νευρολογία) της Ακαδημίας, σύμφωνα με το BBC.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο οι εγκέφαλοι των ασθενών παρουσίαζαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες αλλοιώσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Όπως ανακάλυψαν συγκρίνοντας τις τομογραφίες 44 ασθενών, ηλικίας 25 έως 52 ετών, οι εγκεφαλικές βλάβες αυξάνονταν την άνοιξη και το καλοκαίρι και, παράλληλα, συσχετίζονταν με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αντίθετα, δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των βροχών και στις αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κυττάρων.
Προηγούμενες έρευνες είχαν αντίθετα δείξει ότι, πιθανώς, η βιταμίνη D, που ευνοείται από την έκθεση στον ήλιο, δρα προστατευτικά ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος.