Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από την διενέργεια καισαρικής τομής μπορεί να επιχειρηθεί εφόσον η γυναίκα εκδηλώσει την επιθυμία στον Γυναικολόγο της κατά την διάρκεια της κύησης και αφού προηγουμένως ενημερωθεί έγκαιρα για τις εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες αλλά και τις αυστηρές προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατόν να επιχειρηθεί.
Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια από τις λεγόμενες απόλυτες ενδείξεις διενέργειας καισαρικής τομής όπως π.χ. ανώμαλη προβολή του εμβρύου, το ενδεχόμενο της απόπειρας διενέργειας κολπικού τοκετού αποκλείεται εξ’ αρχής. Σημαντικό ρόλο στην λήψη της απόφασης για τον τρόπο διενέργειας του τοκετού διαδραματίζει ο αριθμός των καισαρικών που έχουν προηγηθεί, το είδος της τομής που έχει γίνει στην μήτρα καθώς και η ύπαρξη και άλλων γυναικολογικών επεμβάσεων στη μήτρα στο ιατρικό ιστορικό της.
Η απόπειρα διενέργειας κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή προϋποθέτει άρτια οργανωμένο μαιευτικό τμήμα με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου να χειριστεί τον τοκετό και να αναγνωρίσει έγκαιρα την ύπαρξη κάποιας επιπλοκής και να οδηγηθεί η γυναίκα εγκαίρως στο χειρουργείο αν παραστεί ανάγκη.
Για την επίτοκο που έχει στο ιστορικό της τουλάχιστον μία καισαρική τομή ισχύει ειδικό πρωτόκολλο χορήγησης φαρμάκων κατά τον τοκετό. Η ενίσχυση των ωδινών δεν ενδείκνυται, ούτε η πρόκληση τοκετού. Πρέπει να διενεργείται καρδιοτοκογραφία συνεχώς και ο Γυναικολόγος να ενημερώνεται τόσο για την εξέλιξη του τοκετού όσο και για κάθε ένδειξη δυσχέρειας του εμβρύου ή της μητέρας.
Η σοβαρότερη επιπλοκή του κολπικού τοκετού είναι η ρήξη της μήτρας, που μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα. Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ρήξης μήτρας, που αναφέρονται στις έρευνες που δημοσιεύονται, οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός πως γίνεται αυστηρή επιλογή των γυναικών που επιτρέπεται να επιχειρήσουν τον κολπικό τοκετό, ή ακόμα και στο γεγονός πως οι επιπλοκές αναγνωρίζονται εγκαίρως και αντιμετωπίζονται με καισαρική τομή πριν καταλήξουν σε βλάβες όπως η ρήξη της μήτρας.
Ο κολπικός τοκετός δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί σε όλες τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή και είναι μία διαδικασία που -όταν επιλεγεί- παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών έναντι του φυσιολογικού τοκετού μία γυναίκας, που δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στην μήτρα. Ο Γυναικολόγος που παρακολουθεί την γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης είναι εκείνος που θα την ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα και θα της εξηγήσει τις επιλογές της προκειμένου στην συνέχεια να αποφασίσουν από κοινού ποιος είναι ο ενδεδειγμένος και ταυτόχρονα ασφαλής τρόπος γέννησης του παιδιού της.
Πηγή: ygeianews.gr